Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră în minivacanța de 1 Mai

116

Având în vedere că se apropie minivacanța de 1 Mai, din experiența anilor anteriori, în perioada următoare se estimează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Ungaria.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

De asemenea, au fost contactate autoritățile statelor vecine și în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

Totodată, pentru a fi evitate aglomeraţiile cauzate de un număr mare de autovehicule care se prezintă la controlul de frontieră într-un timp foarte scurt, în proximitatea punctelor de trecere a graniţei, poliţiştii de frontieră împreună cu poliţia rutieră vor informa conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a unor puncte alternative de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Restricții de circulație pentru automarfare pe teritoriul Ungariei

Autoritățile din Ungaria au informat că, din data de 28 aprilie, ora 23.00 (ora României) şi până duminică, 29 aprilie ora 23.00, apoi de luni, 30 aprilie, începând cu ora 23.00 şi până marţi, 1 mai ora 23.00, circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, cu excepţia transporturilor de animale vii şi de produse perisabile, va fi restricţionată de autoritatile maghiare. Măsura este luată de către autoritățile din țara vecină ca urmare a faptului că în această perioadă se celebrează Ziua Internațională a Muncii.

În perioada menţionată, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria.

Pentru intervalul duminica, 29 aprilie, ora 23.00 – luni 30 aprilie, ora 23.00 şi începând cu data de marţi, 1 mai, ora 23.00, când traficul pentru autovehiculele de mare tonaj va fi reluat, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri pentru suplimentarea personalului si folosirea la maxima capacităţii punctelor de trecere a frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport. Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.

Statistica anului trecut la frontieră

Anul trecut, în perioada minivacanței de 1 Mai, 28.04.2017 – 01.05.2017, au trecut frontiera peste 190.000 de persoane, din care aproximativ 145.000 cetăţeni UE şi 45.000 cetățeni non UE şi peste 70.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul țării au fost P.T.F Nădlac II cu peste 70.000 de persoane și P.T.F Borș cu peste 57.000.

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-ungară:

  • pe raza jud. Timiş:         P.T.F. Cenad – Kiszombor
  • pe raza jud. Arad:         P.T.F. Nădlac – Nagylak

                                         P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota

                                         P.T.F. Turnu – Batonnya

                                         P.T.F. Vărşand – Gyula

  • pe raza jud. Bihor:         P.T.F. Salonta – Mehkerek

                                         P.T.F. Borş – Artand

                                         P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany

                                         P.T.F. Săcuieni – Letavertes

  • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj

                                         P.T.F. Petea – Csengersima

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.