De Ziua Mondială a Somnului, medicii trag un semnal de alarmă: Sindromul de apnee poate ucide!

În întreaga lume, astăzi, este celebrată Ziua Mondială a Somnului. Medicii atrag atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii.

În regiunea de Vest a ţării tot mai multe persoane suferă de apnee în somn, boală care dacă nu este tratată, poate duce chiar şi la deces susţine medicul pneumologul Cristina Has. Deşi este o boală nevindecabilă, depistată la timp, ea poate fi ţinută uşor sub control, pentru ca pacientul să aibă o viaţă normală.

Există o serie de factori care contribuie la apariţia bolii. Putem vorbi în primul rând despre o laxitate a musculaturii faringelui. În mod normal, muşchiul faringian contribuie la menţinerea permeabilităţii căilor aeriene atât în stare de veghe cât şi în timpul somnului. In SASO, din cauza laxitaţii acestui muşchi, se produce o relaxare exagerată în timpul somnului care duce la închiderea căilor aeriene superioare şi apariţia apneilor, în ciuda efortului respirator.
Aceste evenimente se pot repeta de sute de ori pe noapte, fragmentând somnul. De asemenea, apare o scădere dramatică a nivelului de oxigen din sânge, cu consecinţe grave asupra întregului organism.

Alţi factori implicaţi în apariţia bolii:

1. Obezitatea

2. Hipotiroidism

3. Acromegalia

4. Sindroame cranio-faciale

5. Afecţiuni sau anomalii anatomice în sfera ORL: hipertrofie de amigdale sau limba (amigdale sau limba mărite de volum), poziţie anormală a mandibulei sau maxilarului.

SAS poate altera semnificativ calitatea vieţii în absenţa diagnosticului şi mai ales a tratamentului şi poate determina o serie de afectiuni:

  • HTA
  • Infarct miocardic
  • Aritmii în timpul somnului – tulburări ale ritmului cardiac
  • Moarte subită- este bine cunoscuta expresia „ a murit în somn”
  • Accident vascular cerebral
  • Tulburări metabolice: pre-diabet, diabet
  • Depresie, anxietate
  • Impotenţă

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles