În Caraș-Severin, cadrele didactice nu boicotează simularea Evaluării Naţionale!

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale fac apel, astăzi, către cadrele didactice să nu afecteze copiii prin demersuri radicale precum boicotarea simulării Evaluării Naţionale.

Ministerul le reaminteşte reprezentanţilor sindicali că sunt în plin proces de renegociere a Contractului Colectiv de Muncă şi potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă. Amintim că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că, în urma consultărilor cu membrii de sindicat, a luat decizia de a boicota simularea examenului de Evaluare Naţională. O mie o sută de unităţi de învăţământ din 28 de judeţe şi din Capitală ar urma să ia parte la protest.

Ministerul Educaţiei organizează, începând de astăzi, simularea Evaluării Naţionale pentru aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a. Ministerul vrea astfel să-i familiarizeze pe elevi cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul cursurilor şi să vadă care este nivelul de pregătire în această etapă.

          Astăzi s-a dat startul simulării pentru evaluarea natională. În Caras-Severin sunt înscrisi 2.436 de elevi, repartizați unui număr de 72 de centre, dintre care două la Liceul Croat din Carașova și la Colegiul Național ”Diaconovici Tietz”, pentru susținerea probei la limba maternă. Inspector general adjunct de la Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin, Ioan Moatăr, ne-a precizat că în județ profesorii nu au trecut la proteste și nu boicotează procesul simulării.

Elevii claselor a VIII-a vor începe simularea Evaluării Naţionale pe 5 martie cu proba la Limba şi Literatura Română. Examenele vor continua pe 6 martie cu proba la Matematică şi pe 7 martie cu proba la Limba şi Literatura maternă. Comunicarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 16 martie.  Reprezentanţi din Ministerul Educaţiei Naţionale susţin că obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalizarea gimnaziului, dar şi stabilirea nivelului de pregătire atins în această etapă.

Cadrele didactice din 1.100 de şcoli din 28 de judeţe şi din capitală, membre ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au decis să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională. Federaţia precizează că angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore pe care le au, dar şi a lipsei de răspuns din partea autorităţilor. În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de Bacalaureat, din perioada 19-22 martie. Între nemulţumirile cadrelor didactice se numără situaţia personalului didactic după intrarea în vigoare a legii salarizării bugetarilor, modul de calcul al sporurilor şi al indemnizaţiilor, grila de salarizare, cuantumul insuficient pentru cheltuieli materiale.

Cele mai citite

Related Articles