[FOTO] Maratonul teatral continuă la Reșița

În plină iarnă, cu ger și vreme capricioasă, cea de-a patra ediție a Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” continuă să facă sălile pline. Nevoia oamenilor de a susține manifestările culturale este sub sloganul Cultura unește, mai ales că ne aflăm în Anul Centenarului.
Teatre din toată țara au depus mărturie pe scena Casei de Cultură din municipiu cu devotament și generozitate, lăsând în urma lor amintiri deosebite în sufletul spectatorilor din Banatul de Munte.

Directorul Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”, Dan Mirea a mărturisit:

„Simt că la Reșița este sărbătoare, simt că oamenii vin în sala de spectacol, așa cum au fost așteptările noastre și nu poate decât să mă bucure lucrul acesta. A fost o deschidere așa cum merita acest festival , oboseala nu se simte, pentru că atunci când faci cu bucurie și când ai o echipă tânără, dar devotată în jurul tău recunoști că mare parte din reușita acestui festival se datorează tinerilor voluntari, cărora și prin intermediul vostru țin să le mulțumesc. Cred că ceea ce va urma să vadă spectatorii reșițeni este o răsplată a fidelității lor fiindcă și-au dorit acest festival și le-am respectat dorința. Vom încheia, după alte câteva spectacole emblematice ale teatrului românesc, cu un spectacol al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, în seara de 4 martie.
Vouă, partenerilor noștri media, vă mulțumesc pentru că ați contribuit foarte mult la promovarea și mediatizarea acestui eveniment. Îi salut pe ascultătorii radioului reșițean și le mulțumesc mult de tot pentru că nu sunt doar ascultătorii voștri ne sunt și spectatori. Gânduri frumoase și o primăvară așa cum mi-o doresc mie.”

Reșițenii au aplaudat la scenă deschisă trupe din Oradea, Lugoj, Târgu Mureş, Serbia și dacă până acum au fost abordate aproape toate genurile teatrale, seara de joi a culminat cu un spectacol special dedicat doamnelor și domnișoarelor din municipiu, susținut de către unul dintre numele mari ale scenei de jazz, rock și avant-garde al New York-ului, Dean Bowman din SUAîmpreună cu invitații săi din Serbia, Bane Gluvakov și Tubacin Band. Alături de artistul american Dean Bowman au evoluat Adi Dolea și Andrei Ghilea, care au complett evenimentul cu romanță, iubire, flori și încântare ”Din dragoste pentru femei”, la Casa de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 20.30.

 Vineri, de la ora 19, pe scena Casei de Cultură din Reșița va evolua Teatrul I.D. Sîrbu Petroşani cu spectacolul „Richard al III-lea” de William Shakespeare, regia artistică Gelu Badea, un spectacol grandios și provocator.

Dacă este să ne amintim ce spunea ultimul mare tragic grec Euripide: „Aceeaşi mamă, Natura a dat tuturor oamenilor aceeaşi înfăţişare; aşa încât nici un om n-are nimic care să-l deosebească de ceilalţi oameni; nobili sau oameni de rând, cu toţii avem aceeaşi obârşie” şi până astăzi, nu noi facem teatrul să existe, mai degrabă noi existăm datorită lui. Teatrul e foarte puternic, el rezistă,supravieţuieşte tuturor obstacolelor, războaielor, cenzurilor, sau lipsei de bani.

Festivalulul Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” își dorește a promova național și internațional capitala Banatului Montan, Reșița, dar fiind Anul Centenarului, sub sloganul Cultura Unește, de-a aduna artiști și spectatori sub cupola solidarității culturale realizată prin arta dramatică.

Printre organizatorii Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” , care s-au alăturat iniţiativei lui Dan Mirea, directorul manifestării, putem evidenția Asociaţia Multiculturală Visions of Dreams România şi Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar și suportul material și moral al multor iubitori de teatru care au înțeles că într-o perioadă când populaţia planetei este domninată de conflicte religioase, interetnice, interumane, teatrul rămâne singura soluție ce ne poate atinge sufletul cu bucuria de-a rămâne împreună în cea mai valoroasă şi complicată temă pe care o avem de rescris clipă de clipă:VIAŢA

Radio România Reșița este partener media al Festivalulului Internațional de Teatru “Scena ca o stradă”

Anca Bica Bălălău

Programul Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”:

Duminică 04.03: – Ora 19:00 – Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu – „De veghe la Taj Mahal” de Rajiv Joseph
Regia artistică: Radu-Alexandru Nica
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa

Duminică, la ora 20:30 va avea loc închiderea oficială a festivalului.

Biletele se achizitionează de la Palatul Cultural Reşiţa

Organizatori:
Asociaţia Multiculturală Visions of Dreams România şi Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

De același autor

Related Articles