Gheorghe Românu – primarul oraşului Anina rezolvă problema căminului de bătrâni cu ajutorul vârstnicilor

Căminul de bătrâni din Anina sub aripa protectoare a Primăriei oraşului.

Cei peste 30 de vârstnici instituţionalizaţi în căminul de bătrâni aflat în administrarea Primăriei oraşului Anina nu trebuie să-şi facă griji în privinţa închiderii aşezământului social.

Gheorghe Românu, edilul urbei cărăşene a declarat pentru Radio Reşiţa că face eforturi în păstrarea la linia de plutire a obiectivului şi are chiar o strategie în rezolvarea situaţiei. Pe motivul că peste 30% din vârstnicii instituţionalizaţi au pensii foarte mici, sub 500-600 de lei, care nu acoperă costurile de întreţinere şi şedere în cămin, acesta a precizat că, bătrânii care nu mai au pe nimeni, pot vinde cu acte primăriei casa sau apartamentul deţinut în proprietate, iar din sumele încasate pe aceste imobile se asigură funcţionarea pe mai departe a căminului şi şederea persoanei respective în locaţie. Procedura de succesiuni vacante, funcţionează cu succes şi în alte state europene, lucru care ar putea aduce roade şi la noi, a mai subliniat Gheorghe Românu:

“… nu-l abandonăm, avem într-adevăr pierderi pe el, am găsit alte variante, încercăm şi mergem mai departe. Va trebui să facem o reorganizare şi să găsim o soluţie bună în care să-i putem ţine pe aceşti bătrâni. La fel ca şi dincolo, în Germania, am avut nişte discuţii şi cadrul legislativ românesc permite, am identificat chiar şi nişte persoane cu care putem să facem, am avut chiar şi persoane care au decedat în cadrul azilului şi ne-au rămas aceste imobile care, acum încercăm prin succesiuni vacante, asta este formula, să putem să devenim proprietari şi-apoi să ajutăm căminul cu această sumă de bani.” 

Căminul de bătrâni din Anina găzduieşte în prezent 31 de persoane vârstnice din întreg judeţul Caraş-Severin, s-au mai primit solicitări, a spus edilul şi instituţia este în măsură să mai preia 2-3 persoane, dacă va fi cazul. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles