[FOTO] În ajunul Micii Uniri, etniile din Caraş-Severin au încins hora la universitate

În foaierul Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a desfăşurat luni, 22 ianuarie evenimentul cultural-artistic intitulat „Banatul Montan – model de convieţuire interetnică”, manifestare în desfăşurare sub egida proiectului: „Cultură, artă, învăţământ superior în Reşiţa”.

La evenimentul organizat în ajunul Micii Uniri de la 1859, dar cu bătaie lungă, au participat formaţii cultural-artistice ale: croaţilor, maghiarilor, germanilor şi a populaţiei majoritare, românii din Caraş-Severin. Conform reprezentantului instituţiei care a găzduit evenimentul, prorectorul universităţii reşiţene, dr. ing. Christian Paul Chioncel, acţiunea a avut ca scop evidenţierea unui model de bună convieţuire interetnică în Banatul de Munte încă din cele mai vechi timpuri.

Prof. univ. Ion Vela, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, fost rector al universităţii reşiţene, organizatorul evenimentului, pentru Radio Reşiţa:

În cadrul manifestării coordonate de Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Academia de Ştiinţe Tehnice din România, reprezentată de prof. univ. Ion Vela şi Asociaţia Românilor din Balcani de omul de afaceri Ioan Birta, în prezenţa unui numeros public, au evoluat: formaţia de tamburaşi din Clocotici, corul „Ghiocelul” al etniei maghiare din Reşiţa, ansamblul folcloric „Bârzava” al Primăriei municipiului şi formaţia de dansuri „Enzian” a Forumului Democratic a Germanilor din Caraş-Severin. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles