[FOTO] Sărbătoarea tăiţeilor a deschis Făşangul la etnicii germani din Banatul de Munte

Începând din anul 2000 la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organizată cea mai veche acţiune din Banatul montan şi anume sărbătoarea tăiţeilor – prima manifestare din seria de acţiuni dedicate Făşangului, în zilele care vin, până la intrarea în Postul Paştilor.

Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, timp de mai bine de o lună, etnicii germani se distrează şi sărbătoresc „anotimpul” Făşangului. Balul mascat, festivalul gogoşilor, sărbătoarea tăiţeilor sau parada cârnaţilor sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe nemţi la Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

Marţi, 23 ianuarie, în prezenţa unui numeros public, la sediul Forumului German din Reşiţa au debutat manifestările tradiţionale dedicate Fășangului. Evenimentul a început cu sărbătoarea tăițeilor pentru adulți, acţiune ce s-a desfăşurat cu participarea grupului muzical „Intermezzo”, Vincenzo Cerra și a corului „Franz Stürmer”.

Manifestările dedicate acestui interval, tradițional în evenimente, din Banat vor continua timp de aproximativ o lună în mai multe localități cu etnici germani din județele Timiș și Caraș-Severin, a afirmat pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Țigla – președintele forului cărășan:

Amintim că, Făşangul este un obicei maghiar, împrumutat de la saşi, care se desfăşoară în foarte multe locuri ale ţării. Sărbătoarea este un prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al anotimpului rece.

În prezent în județul Caraș-Severin conviețuiesc aproximativ 3.000 de etnici germani, din care aproape 1.000 la Reșița.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles