[FOTO] Săptămâna ecumenică deschisă la Reşiţa: Credincioşii se roagă pentru unitatea creştinilor în lăcaşele de cult din oraş

Credincioşii celor 7 culte din municipiul Reşiţa s-au întâlnit în seara de sâmbătă, 20 ianuarie la Biserica ortodoxă română „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Lunca Bârzavei pentru a participa la prima slujbă săvârşită în cadrul săptămânii ecumenice de rugăciune pentru unitatea creştinilor.

Credincioşii diferitelor confesiuni din municipiul de pe Bârzava şi-au dat întâlnire şi anul acesta, pentru a 26-a oară, la slujbele oficiate în ideea promovării bunei înţelegeri şi colaborări între cultele religioase. Conferinţele şi dezbaterile pe marginea ecumenismului aduc în faţa participanţilor puncte de vedere ale tuturor cultelor. Acestea arată necesitatea dialogului interreligios şi insistă pe căutarea unităţii creştine şi regăsirea elementelor care îi unesc pe creştini a subliniat pentru Radio Reşiţa pr. Gheorghe Adrian Şuveţi – protopop ortodox de Reşiţa:

Cum percep credincioşii reşiţeni necesitatea dialogului interreligios aflăm de la unii dintre ei:

Perioada 18-25 ianuarie (n.r. anul acesta 20-25 ianuarie) a fost propusă în 1908 de pastorul Paul Wattson. Tema biblică abordată în săptămâna de rugăciune a anului 2018, „Dreapta Ta, Doamne, şi-a făcut vestită tăria”, este preluată din cartea Exodului 15:6. Textul a fost pregătit de bisericile din Caraibe şi înfăţişează determinarea Domnului de a-şi îndeplini planul de mântuire şi glorificare a Numelui Său prin formarea propriului popor, unit într-un legământ sacru cu Dumnezeu. Profeţii amintesc în mod repetat Israelului că relaţiile dintre diferitele clase sociale trebuie să se bazeze pe dreptate, compasiune şi milă. Astfel, poporul trebuie să se străduiască mereu să trăiască sub forma unei comunităţi împăcate. Biblia continuă şi în ziua de astăzi să fie o sursă de consolare şi eliberare, iar Biserica, asemenea Israelului, este chemată să transmită tuturor oamenilor de pe Pământ mesajul de a trăi în dreptate şi pace.

Alegerea datei este simbolică, 18 ianuarie fiind sărbătoarea Catedralei Sfântul Petru din Roma, iar 25 ianuarie – sărbătoarea convertirii lui Pavel.

Rugăciunile din octava ecumenică vor continua duminică, 21 ianuarie de la ora 18.30 la Biserica evanghelică luterană, iar seria seria acestora se va încheia joi, 25 ianuarie.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles