[FOTO] Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie, în judeţul Caraş-Severin

366

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, 1850-1889. Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale.

Evenimentele care se vor desfăşura cu acest prilej în judeţul Caraş-Severin sunt următoarele:

Festivalul Internaţional de Literatură Mihai Eminescu, editia cu nr. 28 se desfăşoară în perioada 13-14 ianuarie, la Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, la Biblioteca Judeţeana din oraş, în localitatea Baia de Aramă şi la Biserica Sf. Ana din Orşova și reuneşte scriitori din Republica Moldova, Serbia şi România.

Reșița:

Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Muzeul Național al Banatului din Timișoara organizează expoziția “Ștampile tegulare romane din colecțiile Muzeului Național al Banatului”,  de Ziua Culturii Naționale, luni, 15 ianuarie 2018, ora 11:00  la sediul instituției din Bulevardul Republicii nr. 10.
Prin acest eveniment se marchează cei 1900 de ani care s-au scurs de la apoteoza împăratului Traianus, cel care a realizat cucerirea regatului lui Decebal și a integrat teritoriul Banatului la civilizația romană. Vor fi prezentate în cadrul expoziției cele mai interesante piese cu explicațiile științifice de rigoare.
Expoziția va putea fi vizitată până în 26 februarie 2018.

Universitatea „Eftimie-Murgu” din Reșița, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Caraș-Severin organizează în data de 15 ianuarie, ora 12:30, la Universitatea „Eftimie-Murgu” din municipiul Reșița Ziua Culturii Naționale, pe trei secțiuni: “La Steaua care-a răsărit”, “Eminescu și Cultura Română”, “Sub Raza gândului Etern” și “Dintre Sute de Catarge”.

De Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, ora 18:00, se va desfășura,  la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, o manifestare complexă în cadrul căreia va fi prezentată pentru prima oară publicului larg cartea-album „Oravița: Viziuni / Orawitza: Visionen”.
Această realizare tipografică de excepție este realizată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice de pe lângă Guvernul României sub coordonarea și prefațarea lui Gheorghe Jurma și a Președintelui Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla.
Prezentări de carte: „Oravița: viziuni / Orawitza: Visionen“ (editori: Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla) – Reşiţa: „Banatul Montan”, 2017 și „Mihai Eminescu: Luceafărul / Der Abendstern“ (editor: Erwin Josef Țigla) – Reşiţa: „Banatul Montan”, 2018, cea de a 81-a, respectiv a 87-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Casa Corpului Didactic Caraș-Severin organizează luni, 15 ianuarie de la ora 15:30, manifestarea dedicată Zilei Culturii Naţionale, sub denumirea „Celebrăm CENTENARUL prin EDUCAȚIE”.
În program: Lansarea revistei„Școala caraș-severineană” nr. 4 , Vernisaj EXPOZIȚIE România, țara mea!
FOTOGRAFII – Proiect național implementat de Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița şi MACHETE ȘI AFIȘE – Proiect național implementat de CȘEI „Primăvara” Reșița
La finalul manifestării va avea loc premierea cadrelor didactice participante la concursuri naționale adresate profesorilor pe anul 2017.

Oravița:

Ministerul Culturii și Identității Naționale, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin,Primăria și Consiliul Local Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița cu participarea Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș , Asociația „Sfânta Ecaterina” în colaborare cu Protopopiatul Reșița organizează manifestarea cultural-artistică cu prilejul Zilei Naționale a Culturii Române în data de 15 ianuarie 2018.
Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și Centrul Cultural și Complexul Muzeal Teatrul ”Vechi Mihai Eminescu” cu sprijinul Casei de Cultură „George Motoia-Craiu”, Cenaclului Literar „Mihai Novac”, Salonului Literar „Gheorghe Azap”, Cercului de Proză „Mihai Moldovan”, Atelierului Tinerilor Prozatori „Antoniu Francz”, Clubului Mitteleuropa Viena/Oravița și a Primăriei Oravița organizează în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Naționale cea de-a XXX-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Literatură „Eminescu la Oravița”, în zilele de 15-16 ianuarie 2018.

Caransebeș:

Primăria Municipiului Caransebeș, Casa de Cultură George Suru și Biblioteca Municipală „Mihai Halici”, ora 11:30, organizează în Sala de festivități a Casei de Cultură manifestarea cultural-artistică Repetabila Iubire. În programul manifestării puteţi urmări momente muzicale, poetice şi teatrale susţinute de elevii Colegiului Naţional „C.D. Loga”, dar şi de grupul Incanto Quarteto din Timişoara, alături de actorul Cristian Rudic. Activitatea deschide sărbătoarea Centenarului Marii Uniri şi îşi propune să valorifice valenţele spirituale româneşti, prin promovarea elementelor de cultură naţională şi locală.
De la ora 12:00 va avea loc manifestarea „Zilele Culturii Naționale” sub genericul „Cântece Tradiționale Românești și Poezie” cu participarea artiștilor de la Opera Națională din Timișoara și a elevilor Colegiilor Naționale C.D. „Loga” și „Traian Doda”, luni 15 ianuarie,  la Casa de Cultură „George Suru”.

Comuna Mehadia:

Vineri, 19 ianuarie, ora 11:30 în comuna Mehadia la Școala Bolvașnița în cadrul Zilei Culturii Române va avea loc Simpozionul “Venerarea Poetului Național Mihai Eminescu” cu participarea unor nume cunoscute de poeți, prozatori, publiciști și profesori din întreg Banatul alături de elevi și mărturii inedite despre trecerea lui Mihai Eminescu pe la Baziaș. Vor fi recitate poezii din creația eminesciană și la final se va juca o scenetă , “Eminescu la Lugoj”, scrisă de Nicolae Danciu Peptniceanu , fondatorul revistei de cultură “Vestea”, din Mehadia.

Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

Anca Bica Bălălău