[FOTO] Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin,invitatul serii!

Motto: ”Când vezi un om bun, gândeşte-te să-l întreci, când vezi un om rău, cercetează-ţi inima”.Aristotel

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii aducem pe calea undelor în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În ziua de 9 ianuarie se comemorează împlinirea a 105 ani de la naşterea omului de cultură Franz Stürmer (*3 ianuarie 1913 – † 14 octombrie 1983), precum şi 28 de ani de Forum Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin (9 ianuarie 1990)
Pentru Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa data de 9 ianuarie mai înseamnă și debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul ţării. De ce? Findcă în această zi, în anul 1898, se năștea în Reșița Alexander Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea.

Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 – 10 iunie 1978) a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut 8 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.
Alexander Tietz a devenit Cetățean de onoare post mortem al municipiului Reșița, la data de 24 februarie 2004.

Numele lui este purtat în prezent de biblioteca germană din Reşiţa, în faţa căreia stă ridicat şi bustul său realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând. De asemenea, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul Reşiţa îi poartă numele alături de cel al unchiului său după mană, Corneliu Diaconovici, primul enciclopedist român.

Fiind o zi specială pentru Banatul de Munte, în această seară invitatul emisiunii „Între noi. Rămâne între noi” este un Senior al culturii reşiţene, Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa,prieten şi colaborator al radioului reşiţean.

În calitatea de promotor al culturii germane în România si Banatul Montan, editor, bibliotecar, la început de An Centenar, mărturiseşte: ”România începe cu sufletul. Menirea mea este de-a activa pentru sufletul omului!”

La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteţi intra în direct cu distinsul nostru invitat.

Ne întâlnim Acasă,așadar, în această seară, pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Sursa foto-Hardy Cvoica

De același autor

Related Articles