[FOTO] Dezbaterea publică a reglementării de mediu a TMK Reşiţa, un noian de promisiuni deşarte: Oamenii au plecat dezamăgiţi acasă

Activitatea TMK Reşiţa a fost astăzi subiectul unei dezbateri publice la Agenţia pentru protecţia Mediului Caraş-Severin, consumate în prezenţa comisarilor Gărzii de Mediu, evaluatorilor din partea APM Timiş, cetăţenilor urbei, conducerii combinatului siderurgic, parte a ARTROM Slatina şi presei locale.

Societatea comercială TMK Reşiţa se află în procedură de reglementare la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru obţinerea unei noi autorizaţii integrate de mediu, a precizat pentru Radio Reşiţa Marius Vodiţă – directorul instituţiei. Potrivit acestuia procesul de autorizare a demarat la începutul lunii trecute, atunci când TMK a întocmit un program de măsuri, dispuse de Garda de Mediu Caraş-Severin, care prevedeau remedierea deficienţelor constatate, precum şi analiza stării tehnice a întregii hale de producţie conform legislaţiei de mediu în vigoare.

Peste 50 de cetăţeni din imediata vecinătate a platformei industriale, direct afectaţi de emisiile repetate de praf, pulberi în suspensie şi metale grele au fost prezenţi la dezbatere să-şi exprime ofurile:

“la noi în Reşiţa, praf va fi tot timpul: acum, peste 10 ani, peste 20 de ani. Pe vremea lui Ceauşescu a fost praf, am spălat maşina, a fost curată, acum degeaba o speli. Problema este că praful ăsta care pică să îl controleze şi să schimbe în oţelul respectiv ce se bagă, să se înlocuiască cum era pe timpuri. Atunci putea să pice stratul de praf de o aplmă, ai spălat maşina, era curată. Acum nu se mai duce de pe maşină. Trăim aici de peste 50 de ani aici şi am putut trăi liniştiţi şi era Aglomeratorul şi celelalte fabrici şi acum au venit suedezii cu o fantomă de cuptor care pe noi ne distruge”.

“Stau de 10 ani pe strada aceea (n.r. str. Rândul III) şi am probleme foarte mari cu praful, pe maşină şi în casă. Am dat cu oţet, cu tot felul de soluţii pe parbriz şi nu se ia. Am prieteni în combinat care mi-au spus că pe timp de noapte se opresc filtrele, nu mai funcţionează pe noapte şi atunci de acolo vine tot praful, că pe timp de zi nu este. Investiţiile pe care le-au făcut sunt foarte bune, doar că nu le folosesc pentru că am înţeles că filtrele sunt foarte scumpe şi consumă foarte mult curent. Ei pot spune orice, dar asta se întâmplă: seara se opresc filtrele şi dimineaţa când ies să duc copiii la şcoală e dezastru. Am vecini bolnavi de cancer lângă mine, eu nu zic că doar din cauza asta, dar şi asta are o contribuţie.”

Directorul APM Caraş-Severin, Marius Vodiţă, moderatorul şi coordonatorul întâlnirii, a mai spus că în viziunea sa, în ianuarie 2018, societatea TMK Reşiţa ar putea să primească autorizaţia de mediu, dar doar în condiţiile în care vor fi respectate măsurile impuse, iar cetăţenii care au trimis sesizări să fie mulţumiţi de acestea:

“A fost o etapă de dezbatere publică, a fost etapa strictă a publicului în procedura de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nu este o etapă generată de faptul că s-au înregistrat sesizări, ci efăcea parte dintr-o procedură de autorizare, TMK fiind în procedura de autorizaţie integrată de mediu. Sunt observaţii legate de monitorizare care trebuie luate în calcul, ori nimeni decât cei care sunt în zona respectivă, societatea, evaluatorul pot să dea răaspunsuri. Încercăm cu resursele proprii, noi, societatea, cetăţenii ca problema să fie rezolvată adică să funcâioneze în continuare, să fie autorizaţie integrată de mediu, iar deranjul să se simtă că a scăzut sau a fost eliminat în cel mai scurt timp. Trebuie luate măsurile, un program de investiţii care înseamnă anveloparea halei cu un altfel de material, lucrări prevăzute pentru anul viitor.”

Dezbaterea publică, care a fost mai degrabă o prezentare a societăţii cu investiţiile realizate de-alungul timpului, eficiente sau mai puţin eficiente, s-a concretizat cu o serie de noi promisiuni pe care cetăţenii direct afectaţi din cartierele aflate în imediata apropiere a combinatului siderurgic, de voie, bucuroşi, au fost oarecum obligaţi să le accepte până la punerea lor în fapt. În plus s-a obţinut reamplasarea staţiilor de măsurare a emisiilor, din care una şi în cartierul Dealul Crucii, cel mai afectat de poluarea cu praf, iar monitorizarea să fie realizată permanent.

Aurora Ioan, responsabilul cu respectarea condiţiilor de mediu din cadrul TMK Reşiţa a precizat că, până în decembrie 2017 s-au realizat închiderile golurilor de la hala de producţie şi su fost montate câteva porţi, însă investiţiile privind reducerea poluării sunt mult mai ample, ele necesitând perioade de timp mai îndelungate, ceea ce presupune definitivarea acestora abia la anul pentru că implică proiectare şi costuri suplimentare însemnate.

În opinia evaluatorului Aurelia Popa, faţă de 2004 emisiile au scăzut cu peste 98% şi se încadrează în parametrii impuşi: dacă în urmă cu 13 ani erau de 8 mg/ mc, anul trecut erau de doar 0,91 mg/ mc, iar în urma monitorizării şi a măsurătorilor efectuate de TMK Reşiţa nu au fost depistate depăşiri de emisii difuze nici la coşul de evacuare şi nici în aer, fapt contrazis cu argumente de verificările din teren ale comisarilor gărzii de mediu Caraş-Severin, Elena Furdi şi Gheorghe Muntean.

Conducerea TMK Reşiţa reprezentată prin directorul general Romulus Ioan, prezent la discuţii, nu a dorit să comenteze cele expuse. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles