Regele Mihai Intâiul a fost elev în Caraş-Severin şi a făcut un an de şcoală în Banatul de Munte la Vila Klaus

10117

Clădirea se află în Munţii Semenic, la o distanţă de 35 de kilometri faţă de municipiul Reşiţa şi la aproximativ 4 kilometri de coada Lacului Gozna din comuna Văliug, pe malul râului Bârzava.

Vila Klaus din Caraş-Severin, fostă tabără şcolară până prin 2010, declarată monument istoric, a fost o clădire de lux construită prin anii 1800, în perioada războaielor napoleoniene. Vila era folosită ca loc de odihnă de către regele Carol al II-lea, când venea la vânătoare în pădurile Semenicului, dar şi ca şcoală regală pentru voievodul Mihai îşi aminteşte reşiţeanul Octavian Muntean, care spune că regele Mihai I ar fi învăţat abecedarul la Vila Klaus unde a făcut efectiv un an de şcoală, alături de doi copii pe-atunci din Bocşa, colegii săi, unul a fost fiu de preot, iar celălalt din clasa voievodului Mihai I a fost fiu de ţăran.

Octavian Muntean pentru Radio Reşiţa:

“La Vila Klaus la un moment dat s-au desfăşurat cursurile şcolii regale, a clasei palatine în care era regele Mihai împreună cu colegii lui. Eu l-am cunoscut personal pe Ioan Gheorghe Jurchescu care afost coleg de clasă 4 ani cu regele, din clasa a II-a până în clasa a VI-a, chiar 5 ani. Elevii erau strigaţi pe numele mic şi doar regelui îi spuneau Măria Ta sau voievod pentru că urma să fie voievod de Alba Iulia şi pe Jurchescu îl strigau Jurchi şi aşa i-a rămas toată viaţa pentru apropiaţi şi de la el am aflat că un an de şcoală s-a făcut în judeţul Caraş-Severin şi au avut locaţia la Vila Klaus. În mod normal clasa palatină a regelui îşi desfăşura cursurile la Palatul Cotroceni, dar era o şcoală itinerantă pentru că li se predau multe materii pe viu, pe real. Vizitau şi zone geografice ca să cunoască ţara cu tot ce se întâmpla acolo: industrie, agricultură, tot ce ţinea de zona respectivă şi bineînţeles istorie. Aşa au ajuns şi la Sarmizegetusa lui Decebal în munţi şi la Jupa, la Hunedoara, practic au acoperit toată zona respectivă în perioada în care au făcut cursurile în Banatul de Munte. Pe lângă cursurile propriu-zise au făcut şi practică în uzină şi au muncit efectiv cu mâinile şi pentru perioada de practică au fost remuneraţi, li s-au trimis părinţilor bani în plic acasă prin poştă pentru că elevul x sau y a muncit în fabrică”.     

Octavian Muntean a mai spus că, în anul când clasa regală a studiat în Caraş-Severin, U.D.R. a dat fiecărui elev un caiet cu hărţi care reprezentau toate posesiunile Societăţii. Vă amintim, că în prezent Vila Klaus este o clădire în paragină, aflată într-o stare agravată de degradare, pe unul din fondurile forestiere gestionate de RNP Romsilva prin Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, iar parcul cu alei şi roze, de odinioară, din faţa vilei, a ajuns să fie un spaţiu năpădit de buruieni şi arbori crescuţi la întâmplare. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: arhiva