Inspectorii sanitar-veterinari trag un semnal de alarmă: Examenul trichineloscopic al cărnii de porc, obligatoriu!

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar pregătirile în gospodării sunt tot mai febrile. Oamenii aleargă  după cadouri, dar şi să facă aprovizionarea cu alimente pentru mesele tradiţionale ce vor urma.

La mare căutare, în această perioadă, sunt carnea de porc şi produsele derivate, dar inspectorii sanitar-veterinari atrag atenţia asupra cresterii riscului de trichineloză, boală care se transmite la om prin consumul cărnii de porc infestată cu larvele parazitului Trichinella Spiralis.

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă au existat numeroase persoane care au ajuns la spital după ce au consumat carne de porc neverificată în prealabil, dovedindu-se ulterior că era vorba despre carne infestată, iar persoanele care au consumat-o s-au îmbolnăvit de trichineloză. Astfel de situaţii se datorează, fie inconstienţei consumatorilor care sacrifică porci în gospodăriile proprii fără a o duce la examenul trichineloscopic, fie din cauza unor producători, care scot la vânzare carnea fără analizele prealabile şi toate avizele sanitar-veterinare necesare, deşi este interzisă comercializarea acesteia către terţe persoane sau unităţi alimentare, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Crista – directorul DSVSA Caraş-Severin.

Cărăşenii sunt informati că examenul trichineloscopic se asigură prin cabinetele medicilor veterinari de liberă practică sau la sediul DSVSA din Reşiţa.

În municipiul Reşiţa, un astfel de centru funcţionează în Piaţa Reşiţa Sud, zilnic, până la 24 decembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 8.00-16.00 cu posibilităţi de prelungire a programului de lucru în funcţie de solicitări. În celelalte localităţi din Caraş-Severin există căte un cabinet veterinar zonal de liberă practică, a mai spus Nicolae Crista.

Pretul pentru efectuarea examenului trichineloscopic al unei probe de carne este cuprins între 15 şi 25 de lei, în funcţie de tarifele practicate de medicul veterinar concesionar.

Medicii veterinari şi cei umani reamintestc populatiei că este absolut necesar să verifice carnea porcilor sacrificaţi în gospodăriile proprii, înainte de a o consuma, pentru că numai astfel vor avea siguranţa unor sărbători fericite şi nu de unele petrecute la spital.

Amintim că, pentru realizarea examenului trichineloscopic proprietarul porcilor sacrificati în gospodărie se prezintă la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cu cartea de identitate, crotalia auriculară a animalului sacrificat, sternul şi cateva probe din musculatură, respectiv din muşchiul de la baza limbii, din musculatura intercostală dintre două coaste nedesfăcute, în lungime de aproximativ 10 cm, din diafragma care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi din formaţiunile musculare în formă de V, care se găsesc între ficat şi plămâni.

Medicii infecţionişti atrag atenţia că trichineloza este o boală parazitară gravă, produsă prin consumarea cărnii de porc infestată cu parazitul Trichinella Spiralis.

Trichineloza este o parazitozoonoză gravă, ce afectează diverse specii de animale domestice, sălbatice, precum şi omul, determinate de nematode din genul Trichinella, al cărui stadiu adult se dezvoltă în intestinul subţire, iar larvele în musculatura striată a aceleiaşi gazde. Boala evoluează subclinic în infestaţiile naturale la animale, dar determină leziuni microscopice tipice. Omul manifestă o receptivitatea crescută la infestare, gravitatea bolii depinzând de numărul larvelor ingerate. În forma de gravitate medie, după 1-2 zile de la consumul cărnii, boala debutează cu tulburări intestinale: greturi, dureri abdominale, vomă şi diaree abundentă. Debutul clinic vizibil al bolii este prin febră, care creşte până la 40°C şi se mentine aproximativ 2-3 săptămâni. Edemele la nivelul feţei, în jurul ochilor, reprezintă un alt semn clinic al bolii, fiind prezente în 80% din cazuri. Se mai pot produce erupţii cutanate localizate sau generalizate, hemoragii subunghiale. Durerile musculare debutează, de obicei, la muşchii extraoculari şi se întind spre muşchii cefei, limbii, musculatura extremităţilor şi cea lombară. Manifestările neurologice, care includ semne de meningită sau encefalită, apar la 10-20% dintre bolnavii cu trichineloză severă. Miocardita trichinozică este cea mai frecventă şi cea mai serioasă complicatie a trichinelozei.

(Hardy Cvoica)

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles