”Nu vrem să fim o naţie de hoţi!” a scos din nou, zeci de mii de oameni în stradă

Prima duminică din acest început de noiembrie a marcat debutul unei noi serii de proteste în peste 30 de orașe din țară și străinătate. Zeci de mii de români au strigat aseară: ”Nu vrem să fim o nație de hoți!”
Timișoara, așa cum este și firesc pentru primul oraș liber de comunism în Decembrie 1989, a răspuns chemării civice.

Anunțate în principal prin intermediul internetului, pe rețelele sociale, aceste meeting-uri din capitala Banatului și din întreaga țară, reprezintă reacția societății la noul atac pe care actuala guvernare PSD-ALDE l-a lansat la adresa justiției și a legilor justiției. Peste 2.000 de oameni de toate vârstele, familii de tineri cu copii aflaţi printre protestatari sau purtând pancarte, elevi și studenți s-au adunat aseară, rece dar senină de noiembrie, în Piața Operei din Timișoara. Aceștia au venit pentru a anunța, prin protest, întreaga clasă politică, Guvernul Tudose, coaliția PSD-ALDE majoritară în Parlament, că românii nu sunt dispuși să accepte amputarea legilor justiției, albirea politicienilor penali sau legalizarea hoției.
S-a scandat:
”Vrem justiție, Nu corupție!”
”Parlament penal, marș la tribunal!”
”Să vă fie frică, poporul se ridică!”
”ALDE și PSD aceeași mizerie!”
”DNA să vină să vă ia!”
”Rezistăm! Nu cedăm!”

Mai multe grupuri de reșițeni și cărășeni ne-am aflat duminică seara în fața Operei timișorene, fie ei membri ai unor organizații neguvernamentale, studenți sau simpli cetățeni, oameni cu spirit civic care am simțit nevoia să arătăm actualilor guvernanți și clasei politice care conduce România de peste 27 de ani, că nu mai suntem dispuși să privim de pe margine cum ei își dau legi și iau decizii în interes personal sau de grup. Vrem ca actualul guvern PSD, coaliția PSD-ALDE să știe că în România mai există oameni care nu pot fi cumpărați cu pomeni electorale, nu pot fi prostiți cu calcule și decizii economice fantasmagorice, care nu sunt dispuși să renunțe la destinul euro-atlantic al țării. Să știe că mai există români care nu vor să amaneteze viitorul copiilor și generațiilor ce vor urma pentru ca niște politicieni iresponsabili, care dețin, vremelnic, prin vot parlamentar sau semnătură ministerială, destinele țării, să poată fura în liniște
acordându-și supra-imunități, legi speciale, desființând sau lăsând fără conținut infracțiunile de abuz și corupție.

În funcție de reacția coaliției de la putere din zilele următoare și a poziției pe care aceasta o va adopta față de ”legile justiției”, se va lua decizia organizării unor noi mișcări de stradă.

Deși, odată cu inserarea, s-a lăsat un aer rece pe această frumoasă duminică de noiembrie, Piața Operei din Timișoara a fost încălzită de participanți și de acordurile muzicale. A răsunat ”România trezește-te!”, s-a scandat ”Timișoara, Timișoara” în acordurile celor de la Pro Musica. O doină bănățeană dintr-o trompetă solitară a stârnit aplauze și admirație iar riff-urile celor de la Goodbye to Gravity au reamintit de Colectiv.
Rămânem cu acest adevăr încă greu de înțeles: ”Corupția ucide!”

Andrei Szabo
Președinte Asociația Euroland Banat

Redacţia Radio Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles