[FOTO] Proteste faţă de proiectul de modificare a Legilor Justiţiei

132

UPDATE:

Aproximativ 13.000 de persoane au protestat în Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi şi Braşov faţă de proiectul de modificare a Legilor Justiţiei şi a altor proiecte legislative, dar şi faţă de politicienii din coaliţia de guvernare.

* TIMIŞ

Circa 3.000 de persoane au protestat paşnic în Piaţa Victoriei din Timişoara, duminică seara, potrivit organizatorilor.

Ei au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti-PSD şi ALDE, s-a auziţ din nou, buciumul, la fel ca şi la protestele din februarie, semnal al chemării la unitate şi la ”atitudine socială împotriva abuzurilor”.

S-au difuzat periodic Imnul Naţional al României şi cântece deja consacrate pentru protestele din Timişoara, s-a scandat ”România trezeşte-te”, ”Jos guvernul”, ”Nu cedăm, rezistăm”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”PSD ciuma roşie”, ”Jos corupţia, jos minciuna”, ”Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu”.

”Vin vremuri grele cu această guvernare, să dăm cu ei de pământ! Să nu uite Dragnea că Timişoara şi România nu sunt slugile lui”, au spus protestatarii.

Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că au fost eliberaţi puşcăriaşi periculoşi care au creat nesiguranţă în rândul populaţiei şi ”chiar dacă este Legislativ aleş nu înseamnă că parlamentarii trimişi în forul legislativ suprem al ţării au voie să legifereze legi nedrepte, care afectează populaţia şi se apără pe ei. Avem analfabeţi în guvern şi în parlament. Aşa nu se mai poate, ne pasă de ceea ce se întâmplă în ţară”, au afirmat vorbitorii din piaţă.

Organizatorii protestului au remarcat pozitiv faptul că ”se creează o societate civilă care se opune politicului care are derapaje. Se naşte o generaţie de la 2 la 80 de ani care iese în stradă când sunt derapaje ale guvernanţilor şi parlamentarilor”.

Protestatarii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în tragedia #Colectiv, iar mii de lumini de la telefoanele celulare au fost îndreptate spre cer.

Protestul s-a încheiat la ora 21,00, fără incidente, dar va fi reluat duminica viitoare, de la aceeaşi oră, când se va porni şi în marş prin cartierele oraşului.

* CLUJ

Mii de persoane au participat duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, la protestul împotriva legilor Justiţiei şi a Guvernului.

Protestatarii s-au adunat începând cu ora 18,00 în Piaţa Unirii, scandând lozinci antiguvernamentale şi agitând steaguri tricolore.

‘Uniţi salvăm toată România!’, ‘Înger, îngeraşul meu scapă-mă de PSD-eu’, ‘România trezeşte-te!’ sau Dragnea, Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta’, au fost o parte dintre lozincile scandate de protestatari.

În Piaţa Unirii câţiva tineri au adus cu ei şi seturi de foi volante, puse la dispoziţia oamenilor pentru a le citi. Acestea ofereau informaţii diverse, precum ce prerogative are preşedintele ţării şi ce relaţie are acesta cu Parlamentul, Guvernul şi Justiţia, sau ce înseamnă traficul de influenţă.

Protestatarii au cerut şi demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, au folosit fluiere şi vuvuzele pentru a face zgomoţ iar unii dintre ei au adus pancarte cu diferite mesaje îndreptate împotriva PSD-ului.

În jurul orei 19,00, manifestanţii, al căror număr ajunsese la 3.000, au părăsit Piaţa Unirii pentru a pleca în marş prin Cluj-Napoca. Potrivit unui traseu devenit obişnuit la protestele din iarna trecută, oamenii s-au îndreptat către bulevardul Eroilor şi apoi către cartierul Mărăşti, ocupând o parte din carosabil în marş.

Ulterior oamenii au făcut cale întoarsă către centru şi au trecut prin faţa Prefecturii Cluj, unde au continuat să scandeze.

Numărul maxim de persoane care au participat la protest – pe parcursul marşului oamenii s-au alăturat coloanei, iar ulterior alţii au părăsit manifestarea – a fost de aproximativ 5.000.

* SIBIU

Aproape 3.000 de oameni au manifestat duminică seara, timp de două ore, în centrul municipiului Sibiu, împotriva PSD, într-un miting neautorizaţ potrivit autorităţilor.

Doru Apostol, unul dintre organizatori, cel care a făcut apelul pe o pagină de socializare, a declaraţ pentru AGERPREŞ că numărul celor strânşi în Piaţa Mare a atins 3.000. Acesta a anunţat că intenţionează ca luni să ceară autorizaţie pentru ca manifestarea de stradă să continue la Sibiu.

Oamenii s-au strâns în Piaţa Mare din oraş de unde au mărşăluit pe pietonala Nicolae Bălcescu, după care pe două artere principale din oraş şi înapoi în centrul istoric al municipiului. Manifestanţii au scandat împotriva PSD, a Guvernului şi a lui Liviu Dragnea.

La această manifestaţie au putut fi observaţi membri PNL şi USR Sibiu.

* IAŞI

Aproximativ 2.000 de persoane au protestaţ duminică seara, în Piaţa Unirii din Iaşi împotriva celor aflaţi la guvernare, după aproape o oră şi jumătate ei plecând în marş pe străzile din centrul oraşului.

În timpul protestului, manifestanţilor li s-a alăturat pentru scurt timp artistul Tudor Chirilă. Acesta susţine un concert la Casa de Cultură a Studenţilor.

Manifestanţii s-au strâns în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi au scandat ‘Iaşul nu se lasă, hai ieşiţi din casă’, ‘Veniţi cu noi/Vă fură şi pe voi!’, ‘România-i ţara mea şi vreau să trăiesc în ea’, ‘Nu se mai poate! Vrem anticipate!’, ‘Jos guvernul hoţoman, fabricat în Teleorman’, ‘Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă’.

La plecarea din Piaţa Unirii, manifestanţii au scandat ‘Jandarmeria, jos pălăria!’ în semn de respect şi mulţumire faţă de atitudinea jandarmilor.

În momentul în care manifestanţii au ajuns în faţa sediului PSD, aceştia au huiduit şi au scandat lozinci împotriva partidului şi a Guvernului – ‘Joş joş joş guvernul ticălos!’, ‘PSD ciuma roşie!’.

* BRAŞOV

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat duminică seara, la Braşov, faţă de proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, dar şi faţă de coaliţia de guvernare, protestul nefiind autorizaţ potrivit iniţiatorului, Nelu Corbu.

Acţiunea de protest a început la ora 18,00, în faţa Prefecturii unde, timp de mai bine de o oră, cei prezenţi au scandat lozinci împotriva Guvernului, a PSD, au fluierat din vuvuzele. La ora 19,15, aproape 2.000 de protestatari adunaţi în faţa Prefecturii, conform sursei citate, s-au încolonat şi au plecat pe strada Republicii în Piaţa Sfatului, în faţa sediului PSD, unde au scandat ‘Hoţii’, ‘DNA să vină să vă ia’, ‘PSD, ciuma roşie’, ‘Nu vrem să fim o naţie de hoţi’, ‘Ne-am săturat de mincinoşi şi de corupţi’, ‘Ruşine să vă fie’, ‘Justiţie, nu corupţie’, au fluturat steaguri şi au fluierat din vuvuzele.

La eveniment s-au aflat şi câţiva membri locali ai Uniunii Salvaţi România (USR). Participanţii la protest au fost de toate vârstele, dar cei mai mulţi tineri.

‘În primăvară a fost doar o victorie de etapă. Ne întâlnim în continuare cu aceleaşi personaje. Au transformat OUG într-o lege, adică dacă nu le-a mers într-un fel, acum încearcă în alt fel şi nu se lasă.Dar nu ne lăsăm nici noi. Trebuie să ne luptăm şi să facem în aşa fel încât totul să fie corect. De 10 luni tot de legile justiţiei vorbesc, atât efort au depus doar ca să schimbe legile justiţiei, însă avem multe alte lucruri de făcut în ţara asta. Cu toate acesteam ei depun un efort fantastic pentru a schimba legile justiţiei. Măcar de le-ar perfecta în adevăratul sens al cuvântului, dar le fac pentru a-şi acoperi nelegiurile din ultimii 27 de ani. Nu ne lăsăm, vom ieşi în stradă pentru a face ca ţara asta să funcţioneze la parametrii normali’, a precizat pentru AGERPREŞ iniţiatorul acţiunii de protest.

Protestul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 20,30, participanţii fiind anunţaţi că, în funcţie de ce se va întâmpla în această săptămână în legătură cu proiectele legislative, sunt aşteptaţi din nou în stradă duminica viitoare,scrie Agerpres.ro

————————-

Mișcarea #rezist, protest împotriva modificării legilor Justiției, și la Timișoara

 Timișorenii sunt în acest moment în piața Victoriei. Mulți dintre ei au venit cu copiii, mulți flutură steaguri. Manifestarea a început cu intonarea imnului României, apoi au continuat să cânte „În umbra marelui URSS”.

 Protestatarii din Piața Victoriei – câteva mii de persoane – se deplasează în marș pe bulevardul Lascăr Catargiu spre Piața Romană și se îndreaptă apoi spre Palatul Parlamentului, circulația rutieră fiind oprită.

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare atât pentru București, cât și pentru mai multe orașe din țară și în diaspora.

Oamenii strigă sloganuri precum ‘Nu vrem să fim o nație de hoți!’, ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă!’. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte, vuvuzele și tobe.

Sunt însoțiți de forțe ale Jandarmeriei, inclusiv jandarmi călare, care le solicită protestatarilor să lase o bandă liberă.

Protestul a început în jurul orei 18,00, când oamenii s-au adunat în fața Guvernului.În piață sunt prezente forțe de ordine.

Brigada Rutieră a Capitalei anunță că circulația a fost deviată pe bd. Aviatorilor de la Monumentul Eroilor Aerului și pe bf. Kiseleff de la str. Arhitect Ion Mincu.

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare atât pentru București, cât și pentru mai multe orașe din țară și în diaspora.

Proiectul de modificare a Legilor Justiției este motivul pentru care oamenii au ieșit în stradă.

“Proiectul de modificare al Legilor Justiției a ajuns deja în Parlament și urmează să fie supus dezbaterii și votului în plen. Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției. Numirea procurorilor șefi de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament, ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la magistrați la președinte și Comisia Europeană, cu toții s-au poziționat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția. Luni, senatorii juriști au dat un raport negativ unui proiect de lege care-i împiedică pe cei condamnați penal să ocupe funcția de președinte al statului. Urmează votul în Senat. Asta înseamnă că un borfaș, condamnat penal, poate decide soarta românilor și îi va reprezenta pe aceștia”, se motivează pe paginile de Facebook marșul intitulat “Nu vrem să fim o nație de hoți!”.

În alte peste 30 de orașe din țară sunt organizate astăzi manifestații. Numărul de protestatari este mai mare în Cluj-Napoca și Sibiu, în celelalte numărul oamenilor fiind de ordinul sutelor.

Sursa :agerpres