[FOTO-AUDIO] Proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli” se desfăşoară cu succes în Reşiţa!

Motto: “Un cântec este un poem pus pe muzică.” Tom T.Hal

Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, inițiat și organizat de  Radio România Muzical, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical. Din anul 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate.

În județul Caraș-Severin singura instituție de învățământ, până în acest moment, care aplică acest proiect este Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița. Profesorul Adriana Stoiacoviciu apreciază această inițiativă “Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli”,proiect iniţiat şi dezvoltat de Cristina Comandaşu, redactor şef Radio România Muzical și ne-a mărturisit:

„Pentru mine acest proiect, “Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli”,a picat ca o mănușă, pentru că noi nu avem un cabinet de muzică în școală și nu întotdeauna ai materialele necesare, eu în general am toată muzica de factură clasică pe CD-uri, însă sunt tot feluri de situații și așa este foarte simplu, primim fișierile de la Radio România Muzical, le am în telefon, unele clase au boxe, mai aduc eu o boxă unde e necesar, ne descurcăm. Pe lângă asta,piesele sunt foarte bine selectat, fragmentele cele mai reprezentative, pentru acea lucrare sau pentru compozitor și copiii nu se plictisesc, prind foarte bine și la cei mici.Ei desenează în timp ce ascultă muzica, inspirați fac niște lucruri absolut extraordinare.Pentru liceeni e foarte interesant, le-am mai dat să facă eseuri, inspirați de ceea ce ascultă și le și citesc. Sunt foarte interesante lucrările copiilor când sunt realizate pe muzică.Scopul acestui priect este să le formăm elevilor gustul pentru muzica de calitate, să pregătim publicul din sălile de concerte. Dacă ne atingem câteva din obiectivele propuse este perfect.Noi suntem deja în cel de-al treilea an decând aplicăm acest proiect.Pentru mine a fost bine venit.E bună ideea, transmit felicitări doamnei Cristina Comandașu și postului Radio România Muzical.”

Dintre beneficiarii acestui frumos proiect, trei tinere eleve de liceu și gimnaziu, ne-au mărturisit:

Patricia Pârvu, elevă în clasa a-XI-a:

„Consider că proiectul este benefic pentru copii, deoarece nu îi învață doar teorie, educația muzicală nu este doar despre teorie,cât este vorba despre cunoștințele în materie de muzică, de câtece, de compozitori, este educația artistică și o oportunitate pentru un tânăr pentru a-și creea o imaginație mai amplă.”

Dana Andreea, colegă de clasă cu Patricia, ne-a spus:

„Acest proiect se desfășoară în condiții foarte bune la noi în clasă, comunicăm cu doamna profesor și ne place muzica. Eu cred că  proiectul ar trebui să se desfășoare în mai multe școli pentru că este educativ și poate și altă generație ar putea să asculte muzica clasică.”

Bianca Barbu, elevă în clasa a VI-a D, reprezentantul celor mai mici beneficiari ai proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, ne- declarat:

„Acest proiect ne face bine deoarece nu toți suntem obișnuiți cu acest gen de muzică și cred că ar trebui să cunoaștem cât mai multe genuri muzicale și să ne diversificăm gusturile muzicale. Mie , sincer, îmi place foarte mult acest proiect și muzica clasică. Cred că ne inspiră pe toți, eu după ce ascult acest tip de muzică, am mai multe idei. Înainte să se desfășoare acest proiect, ascultam,uneori, cu mama mea.”

 Proiectul se implementează în mediul școlar prin inspectorul de specialitate arte/muzică din fiecare județ care, primește din partea Radio România Muzical toate fișierele audio și informațiile necesare și care transmite la rândul său, către școlile și profesorii din județul pe care-l reprezintă, toate materialele puse la dispoziție de Radio România Muzical.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli”,este un proiect iniţiat şi dezvoltat de Cristina Comandaşu, redactor şef Radio România Muzical.

Detalii suplimentare pot fi obţinute de la coordonatoarea proiectului, Cristina Comandaşu.

cristina.comandasu@radioromania.ro

Pentru anul școlar 2017-2018, proiectul a revenit în școlile românești începând cu data de 9 octombrie, când s-a deschis și concursul online.

Epilog: “Muzica este arta de a gândi cu sunete.”Jules Combarieu

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles