INDAGRA 2017 și-a deschis porțile la Romexpo!

S-a deschis astăzi oficial, la Complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, Indagra 2017, Târgul international de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei.

La eveniment a fost şi preşedintele Klaus Iohannis.

România deţine a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană şi se află printre primii zece exportatori de grâu şi porumb la nivel global, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis la deschiderea Indagra.

Şeful statului a subliniat că ţara noastră are toate atuurile pentru a se impune ca o veritabilă forţă în domeniul agricol şi alimentar, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie recuperate întârzierile şi eliminate unele neajunsuri.

În opinia sa, este esenţială ieşirea din cercul vicios prin care sunt exportate materii prime şi sunt importate produse cu valoarea adăugată ridicată.

O altă problemă cu care se confruntă numeroşi fermieri şi agricultori este fragmentarea proprietăţii.

Klaus Iohannis: “La noi, fermele mici, cu suprafaţă sub zece hectare, au o pondere de 98 la sută din totalul fermelor existente, în timp ce în ţările cu agricultură performantă fermele competitive au în general suprafeţe de peste 50 de hectare.

“Doresc să văd că guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi astfel să iasă din capcana agriculturii la scară mică”.

Pe de altă parte, preşedintele României a constatat că au fost făcuţi paşi importanti pentru normalizarea plătilor în agricultură, astfel încât fermierii să beneficieze la timp de plata subvenţiilor atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat. De asemenea, a remarcat că în acest an Ministerul Agriculturii şi-a asumat o ţintă de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase în agricultură.

La deschiderea Indagra 2017, ministrul agriculturii, Petre Daea, a afirmat că avansul pe suprafată pentru fermieri aferent acestui an a fost plătit în proporţie de aproape 80 la sută.

El a subliniat la rândul său importanţa absorbţiei fondurilor europene pentru agricultură.

Petre Daea: “Astăzi, România are 209 mii de tractoare, faţă de 128 de mii, câte au fost în 1989.

“Gradul de accesare, de 99,04 la sută din Fondul european de garantare agricolă şi acordarea la timp a subvenţiilor este pentru noi o reuşită a modului în care fermierii au înţeles să depună cererile la timp şi a lucrătorilor din APIA pentru efortul deosebit pe care l-au depus în acest an, urmare a unei activităţi intense, prin îmbunătăţirea procedurilor şi a metodelor de lucru. S-a reuşit în acest an a se accesa o sumă de 1,564 miliarde de euro, faţă de 501 de milioane de euro, rezultând astfel 3,3 miliarde de euro bani europeni din programele speciale pentru agricultură pentru care s-au depus documentaţii”.

Indagra 2017 este deschis până duminică la Romexpo, în Bucureşti.

 

Cele mai citite

Related Articles