[FOTO] „Reşiţa în 10 dimensiuni”, de la „ANGEL” la „Paznicul cerului”- Iulian Vitalis Cojocaru!

Cea de-a -XXXVI-a ediţie a manifestării „Reşiţa în 10 dimensiuni”, organizată de Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu continuă cu, astăzi de la ora 18, cu un  spectacol de magie și iluzionism, susținut de magicianul Lorenzo Cristian. Artistul așteaptă să se se prindă în vraja sa atât copii, cât și părinți sau bunici.

De la ora 19, reșițenii sunt invitați la Palatul Cultural, unde actorii Teatrului de Vest vor juca un spectacol deosebit atât prin mesajul său, cât și prin cheia regizorală găsită de Laura Moldovan, „ANGEL”,dramatizare Bonnie Anderson, traducerea Monica Anastase.Din distribuţie: Andrada Samoilă, Roxana Olşanschi, Ana-Maria Cizler, Mihaela Teodora Winter, Marius Tudor, Răzvan Ciocoi.

„ANGEL” este drama profundă care ne înfăţişează o dură radiografie interioară, pusă în oglinda propriului eu… oricare dintre noi poate fi „subjugat” de trăirile unui trecut mai mult sau mai puţin apropiat, în momente cheie ale existenţei noastre. De remarcat, în acest spectacol, cheia regizorală,dar şi excelenta abordare a Andradei Samoilă-eroina principală-a calvarului retrăit inaintea căsătoriei sale. Angel este delirul în singurătate al unei tragedii personale, la început ironizat de către cei din jur, pentru ca apoi să fie asumat şi dezbătut de întreaga familie, însă… prin ochiul lui Dumnezeu intruchipat într-o femeie….dacă la început a fost cuvântul, iată că şi în acest spectacol, cheia este tot în cuvântul divin şi în iubire. Mai contribuie aici şi puterea dedublării, efectul unei filosofii care ia în calcul apropierea omului de Dumnezeu şi capacitatea lui de sacrificiu. Psihoza are la bază o tragedie contemporană în toate sensurile: separarea dintre Eu şi Lume; Eu-l fiind martorul propriei dezintegrări spirituale şi fizice. Textul este despre nebunie, sfâşiere, frământare, scris într-un stil fracturat, care permite maximă libertate de manipulare regizorală. Nivelul spaţiului sonor este unul intens folosit pentru exploatarea nebuniei şi a derivei protagonistei… Folosirea punctuală a muzicii în spectacol, dincolo de replici, are în acest caz scopul de a pigmenta psihoza atât de visceral trăită.

Un spectacol rafinat, adânc şi stăpân pe vulnerabilităţile sale, un spectacol ce poate oricând reprezenta teatrul reşiţean în orice festival important. Un spectacol de  teatru adevărat ce este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea.

 „Reşiţa în 10 dimensiuni”, un omagiu adus marelui artist în numele întregii comunități

De la „Angel” , mâine vom merge către „Paznicul cerului”-regretatul artist Iulian Vitalis Cojocaru, al cărui bust va fii dezvelit, în mod oficial, la ora 17.

Pe pagina sa de facebook, soția artistului, profesorul de limba și literatura română, Geta Cojocaru, a scris:” Dragi prieteni,mâine,ora 17,vă aștept în fața Casei de Cultură,unde va avea loc ceremonia oficială a dezvelirii monumentului închinat lui Iulian Vitalis Cojocariu !”

Un eveniment plin de emoție pentru toți cei ce l-au cunoscut, apreciat și respectat, trecut în programul manofestărilor  „Reşiţa în 10 dimensiuni”, de Marian Apostol, cu doesebită apreciere, un omagiu adus marelui artist în numele întregii comunități.

Seara de luni continuă cu o lansare de carte a lui Dumitru Cristănuș – Poezii. Finalul zilei de luni se va încheia în aceeași cheie a emoției și recunoștinței într-un eveniment dedicat acordării titlurilor de Senior al Culturii scriitorilor: Olga Neagu, Constantin Rupa, Anton Georgescu.

Anca Bica Bălălău

Programul „Reşiţa în 10 dimensiuni”:

Marți, 10.10.2017

ora 16. Lansare carte: Întâlniri remarcabile, de Titus Crisciu.

ora 18. Spectacol de muzică folk și poezie, realizat cu ocazia acordării premiilor pentru câștigatorii Concursului Național de Poezie ,,Ion Chichere”, ediția nr II. Vor interpreta cantautorii; Dinu Olărașu, Cristian Buică, Dan Vana, Marcel Boța (cobză), și actorii Marian Stan, Eugen Drăghin.

Intrare liberă.

Miercuri, 11.10.2017

Ora 13. Simpzion: Dialog despre trup si suflet.

Prezintă:

– Prof. Mihai Șerbu

– Prof. Mircea Marila

– Marian Apostol, va face o prezentare a pelerinajului pe care l-a facut in acest an pe Camino Frances, până la Santiago de Compostela. Prezentarea va fi dublată și de un montaj foto, cu imagini de pe traseu.

ora 19. Teatru: Vreau să fiu actriță, de Robert Mauro.

Un spectacol cu muzică live, în interpretarea artistei Anca Sigărtău, dedicat maestrului Liviu Ciulei.

Casa de Cultură pune la dispoziția dumneavoastră întreg balconul pentru abonamente de grup, minimum 5 persoane, la prețul de 50 lei pentru tot pachetul de spectacole prezentat mai sus!

Locurile obținute pe abonament rămân valabile și pentru spectacolele cu intrare gratuită- folclor, dansuri de societate, muzică folk, poezie.

Radio România Reșița este partener media al manifestării „Reşiţa în 10 dimensiuni”

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Related Articles