Partizanii bănăţeni vor avea un monument al lor

106

În Caraș-Severin, la Domașnea va fi ridicat un monument în cinstea partizanilor bănățeni. Acesta va fi amplasat pe DN 6, la km 41+450, la cota de înălţime maximă +537, în partea dreaptă a sensului de mers Orşova-Caransebeş, pe un amplasament cu o suprafaţă totală de 152 mp.

Edificiul costă peste 100 de mii de lei. Majoritatea banilor vin de la Episcopia Caransebeșului, dar și Consiliul Județean contribuie cu 20 de mii de lei, spune preşedintele Silviu Hurduzeu:

„Acest monument, o troiță din lemn, este ridicat pe raza comunei Domașnea. Suma cu care contribuie Consiliul Județean este de 20.000 de lei, suma necesară ridicării acestui monument este însă mult mai mare, 110.000 lei, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Episcopiei Caransebeșului. Nu știu exact toate detaliile construcției, dar știu că este de o înălțime destul de mare”.

Banatul de munte a fost un important bastion al luptei anti bolşevism, a mai spus Silviu Hurduzeu.

„Chiar cred că în aceea zonă, unde după cel de-al Doilea Război Mondial cetățeni de pe raza județului nostru au continuat să lupte, chiar cred că un astfel de monument este binevenit și fiind realizat prin contribuția Episcopiei Caransebeșului, cu siguranță și binecuvântat”.

În expunerea de motive se menţionează că arhitectura monumentului a fost realizată de un specialist, iar finanţarea lucrărilor până în acest moment este suportată de Episcopia Caransebeşului şi cele 4 protopopiate: Caransebeş, Reşiţa, Băile Herculane şi Moldova Nouă.

Domaşnea a fost, începând cu anii 1946-1947, unul dintre cele mai importante centre de luptă anticomunistă din Munţii Banatului. Mulţi au fost cei care s-au jertfit pentru această cauză, cum la fel de mulţi au fost şi cei care au fost intemniţati pentru acelaşi crez. Se spune că fiecare familie sau casă din Domaşnea a avut pe cineva la Gherla, Aiud, la Canal sau în Bărăgan.

(Sebastian Dragomir)