O româncă de 74 de ani este nevoită să trăiască cu 4 lei pe zi

În vârstă de 74 de ani, o bătrână româncă din Botoșani își duce viața de zi cu zi cu numai 4 lei pe zi. Adela Ungureanu este nevoită să trăiască dintr-un ajutor social de 120 de lei pe lună și chiar dacă această sumă este insuficientă, femeia nu are nicio datorie.

A fost pusă, însă, în încurcătură, după ce asociaţia de proprietari i-a emis o factură de 19 lei, în loc de 7 lei, deoarece au fost incluse și lucrările făcute la subsolul blocului în care stă.

„Mai bine ar da o lege prin care bătrânii singuri şi neajutoraţi să fie eutanasiaţi. Eu nu mă pot ruga la bunul Dumnezeu să-mi ia viaţa, pentru că el mi-a dat-o”, a spus femeia pentru Monitorul de Botoșani.

Bătrâna primeşte o dată lunar şi alimente de bază de la Cantina de ajutor social, fiind inclusă în programul „Senior” derulat de municipalitate. Ajutorul social şi alimentele primite îi sunt de mare folos, dar nu o ajută să ducă un trai decent, aşa cum ar trebui într-o societate civilizată.

Conform  reprezentanţilor Serviciului Public Local de Asistenţă Socială, cuantumul ajutorului social pe care bătrâna îl primește este stabilit prin lege. Din păcate, conform autorităților,  Adela Ungureanu nu poate spera nici la un ajutor de urgenţă de la Guvern pentru că „nu intră în categoria persoanelor ajutate”. Pentru a se încadra în această categorie trebuie să aibă în plus fie casa avariată, fie o boală incurabilă.

Singura ei speranţă, dar şi a altor sute sau poate mii de bătrâni aflaţi în aceeaşi situaţie, sunt oamenii de bine care se pot mobiliza pentru a aduce un strop de bine în viaţa lor şi pentru a-i determina pe cei aflaţi la putere să realizeze că oamenii ajunşi la limita subzistenţei au nevoie de ajutor, mai spun jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani.

 

Cele mai citite

Related Articles