[FOTO] Istoricul Vali Leu evocat la conferința „Reşiţa din Belle Époque în imagini pierdute şi poveşti nespuse”

313

Motto:”Avem nevoie de oameni  ce pot visa lucruri ce nu există.” John F. Kennedy

Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin va găzdui mâine, 27 septembrie 2017, începând cu ora 17.00, la Centrul de Carte ,,Banaticaˮ conferinţa  „Reşiţa din Belle Époque în imagini pierdute şi poveşti nespuse”.

“Avem nevoie de oameni  ce pot visa lucruri ce nu există.”

Scopul acestui eveniment este acela de a reuni specialişti din diverse domenii în vederea deschiderii unui dialog interdisciplinar pe marginea unui subiect, pe cât de interesant pe atât de atractiv, în ceea ce priveşte recuperarea unei istorii care a avut un rol important în consolidarea identităţilor locale: Reşiţa în reprezentările de epocă, în povestirile diverse păstrate în memoria locală sau în relatările fascinante conţinute în sursele inedite de arhivă.

Proiectată să fie şi o întâlnire, respectiv o regăsire periodică a celor mai buni povestitori care au plecat sau, dimpotrivă, au rămas pe meleaguri cărăşene, continuând să vegheze la păstrarea şi transmiterea mai departe a valorilor culturale şi spirituale ale locului, conferinţa proiectată are în vedere şi consolidarea unor punţi trainice de legătură în această diversitate etnică, culturală şi confesională care este, până la urmă, Banatul de Munte.

În Agora Cetăţii de Foc a rămas un punct de reper numele profesorului şi istoricului Vali Leu

Concomitent cu aceasta, se mai are în vedere şi un remeber pentru regretatul Valeriu Leu, marele istoric al Banatului, Laureat al Academiei Române, specialist în cartea veche românească din zorii epocii moderne. La opt ani de la trecerea sa la cele veşnice-10.05.1952-21.08.2009-, reputatul specialist şi om de cultură reşiţean va fi evocat în cadrul conferinţei.

În Agora Cetăţii de Foc a rămas un punct de reper numele profesorului şi istoricului Vali Leu, cel care mărturisea cu modestie şi  devotament:scriu, nu pentru azi, nu pentru mâine, ci pentru generaţiile care vor veni… Având model pe înaintaşul său Damaschim Bojincă, născut tot la Gârlişte, profesorul Vali Leu ne-a rămas în memorie încă de pe vremea când ne oferea în timpurile comuniste, şansa de-a viziona filme de artă la Cinemateca din municipiu, prin Întreprinderea Cinematografică a judeţului Caraş-Severin.

Format la şcoala clujeană de istorie, fiind absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie şi în paralel al Facultăţii de Limbi Slave, îşi ia doctoratul în istorie  la Universitatea Babeş-Bolyai, cu lucrarea „Cartea şi lumea rurală din Banat. 1700-1848”. Cea mai mare parte a vieţii a fost muzeograf, apoi şef Secţie „Cercetare” în cadrul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa. În acelaşi timp a fost şi cadru didactic universitar, iar din 2001 profesor la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, secţia Teologie-Istorie.

Memoriei sale îi este dedicat şi numele   Bibliotecii Centrale cu sediul la Torac, în Complexul Etnografic „Casa bănăţeană” al Fundaţiei  ICRV „Dr. Valeriu Leu” ,inaugurată în ziua de 16 decembrie 2010, în cadrul „Festivităţilor de Iarnă ale Fundaţiei – Torac 2010”. Biblioteca  are un fond de cca. 4.000 de titluri, de cărţi şi publicaţii primite prin donaţii de la intelectualii români şi instituţii din Serbia şi din România. Relaţia scris-oralitate, suport esenţial  al  oricărui demers în  acest domeniu, a stârnit interesul multor cercetători  preocupaţi  de istoria spiritului românesc. Printre aceşti cercetători, care s-au ocupat de relaţia scris-oralitate, un  loc important îl ocupă istoricul  bănăţean Valeriu Leu.

Epilog:”Cei mai aleși  dintre oameni se lasă conduşi în viaţă de-un ideal născut din ei înşişi: sunt ca orbii, care se lasă purtaţi de mână de copii lor.”Lucian Blaga

Anca Bica Bălălău