[FOTO] Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin învață tinerii despre cum pot participa activ la aniversarea celor 100 de ani ai României unite

130

Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin organizează marti, 12 septembrie 2017, cu începere de la ora 10.30, la sediul bibliotecii, (Str. Paul Iorgovici, nr.50) conferința de lansare a proiectului CRESC la Bibliotecă, co – finanțat de AFCN.

Prin acest proiect  valorificăm patrimoniul cultural local  și  susținem accesul liber la cultură

Proiectul este inițiat de către Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov, care, alături de partenerii săi, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Biblioteca Județeană ,,Alexandru și Aristia Aman” și Biblioteca Județeană ,,I.S. Bădescu” Sălaj, își propune conștientizarea unui grup de 50 de copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. Participanții vor beneficia de activități diverse : ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență, etc., prin care, alături de bibliotecarii specialiști vor învăța despre cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de existență a României unite.

„Ne propunem prin acest proiect să valorificăm patrimoniul cultural local, să susținem accesul liber la cultură, să cinstim memoria Unirii din 1918, să promovăm diversitatea și toleranța”, afirmă Clara Constantin, managerul  Bibliotecii Județeane ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin.

Activitățile proiectului vor cuprinde un atelier de istorie, numit Istoria Altfel, ce include și vizionarea de materiale vizuale legate de evenimentele ce au influențat destinul României în perioada Primului Război Mondial. Al doilea atelier, Istoria Citită, constă în studiul corespondenței de epocă, adaptate specificului local și instruirea copiilor în redactarea de scrisori, aceștia fiind încurajați să interacționeze cu grupurile selecționate de către parteneri, împărtășind experiența lor din timpul atelierelor. Ultima activitate este intitulată ,,Istoria de ieri, Azi”, în cadrul căreia copiii vor realiza interviuri cu persoane ce vor relata amintirile lor despre evenimentele din preajma Unirii României. Mai precis, este vorba despre surse de mâna a doua, de repovestirea experienței celor care au participat la Unire de către urmașii lor, cei care păstrează aceste amintiri de viață.

Anca Bica Bălălău