Japonia susține că nord-coreenii au făcut un nou test nuclear

Japonia a concluzionat că trepidațiile detectate în Coreea de Nord au fost declanșate de o explozie nucleară, ceea ce marchează cel de-al șaselea test atomic al Phenianului, din 2006 și până în prezent.

“După ce am examinat datele, am ajuns la concluzia că a fost un test nuclear”, a declarat ministrul de externe nipon, Taro Kono, într-o informare de presă difuzată de postul public japonez NHK, în urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate Națională al Japoniei.

Ministerul nipon al apărării a anunțat că a trimis cel puțin trei avioane militare de la baze din Japonia, pentru a efectua teste de radiații.

Trepidațiile cauzate de un presupus test nuclear efectuat de Coreea de Nord au fost de cel puțin zece ori mai puternice decât ultima dată, când Phenianul a testat o bombă atomică, în urmă cu un an, a anunțat duminică, Agenția Meteorologicã a Japoniei. (JMA).

“A fost de cel puțin zece ori mai puternic”, a declarat un oficial al JMA pentru radiodifuzorul public NHK.

Ultima explozie nucleară din Coreea de Nord a fost estimată de experți la aproximativ 10 kilotone.

Coreea de Nord a dezvoltat o bombă cu hidrogen, care poate fi atașată unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM), a transmis duminică, presa de stat de la Phenian.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a monitorizat încărcarea unei bombe cu hidrogen pe o ICBM, în timpul vizitei sale la Institutul pentru Arme Nucleare, conform Agenției de Presă Centrale Coreene (KCNA). “Institutul a reușit recent să realizeze o armă atomică mai dezvoltată, dedicată intențiilor strategice ale Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), pentru a marca un moment semnificativ în înarmarea nucleară”, a comunicat KCNA. RRA

Cele mai citite

Related Articles