Premierul Mihai Tudose revine cu explicaţii despre sistemele de pensii

Premierul Mihai Tudose a revenit cu mai multe explicaţii şi cu exemple privind sistemele de pensii, public şi privat, într-o postare pe Facebook.

Pentru pensiile publice, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu pe economie. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu, va avea la pensie mai mulţi bani decât obţine din contribuţia virată la Pilonul doi.

Premierul Tudose compară cele două ipostaze şi conchide: în timp ce punctul de pensie a crescuţ în nouă ani, cu peste 80%, la Pilonul doi creşterea a fost de numai 40%.

Amintim că ieri, premierul a arătat că sistemul pensiilor publice, administrate de staţ are un randament mai bun decât pilonul doi, de pensii private. De aceea, autorităţile iau în calcul să vireze mai mulţi bani la fondul pensiilor de staţ în condiţiile în care contribuţiile unui angajat se împart aproape egal între Pilonul unu şi Pilonul doi.

Cele mai citite

Related Articles