Tudose vine în ajutorul lui Popa

Tinerii cu vârsta de până la 23 de ani, care au absolvit cel puţin învăţământul gimnazial şi care doresc să obţină o calificare profesională, se pot înscrie în perioada 29-31 august – sesiunea de toamnă – în sistemul de învăţământ profesional dual, organizat în parteneriat cu operatori economici.

Şcolarizarea are o durată de trei ani şi include stagii de practică în cadrul companiilor economice partenere. Elevii beneficiază de bursă lunară de 200 de lei, precum şi de bursă suplimentară, transporţ cazare şi masă asigurate de operatorii economici în mod gratuit.

Pentru anul şcolar 2017-2018, la nivel naţional, sunt 3509 locuri organizate în 127 de clase. În sesiunea de vară au fost admişi pentru aceste locuri de şcolarizare 1774 de elevi, iar pentru sesiunea de toamnă sunt disponibile 1735 de locuri.

Învăţământul dual va fi implementat numai în municipiul Reşiţa la Colegiul Tehnic Cărăşan, Colegiul Economic al Banatului Montan şi Colegiul Tehnic. Tinerii din Caraş-Severin pot opta pentru meseriile de: brutar, cofetar, patiser, strungar, sudor, electrician sau confecţioner produse textile. 

“Susţinerea şi dezvoltarea învăţământului profesional dual este răspunsul Guvernului la numeroasele solicitări venite din partea agenţilor economici care au nevoie de personal bine pregătit. La Braşov şi în alte localităţi, acest concepţ Şcoala fără Şomeri, s-a dovedit unul de succes. Pregătirea forţei de muncă este una dintre pârghiile pentru susţinerea ritmului de creştere economică. De aceea, este momentul să ne asumăm împreună, Guvern şi mediul de afaceri, dezvoltarea învăţământului profesional dual şi să îi încurajăm pe investitori să se implice în pregătirea practică a tinerilor, viitorii lor angajaţi”, consideră premierul Mihai Tudose.

Cele mai solicitate calificări din oferta educaţională pentru anul şcolar 2017-2018 sunt cele de mecanic auto, confecţioner produse textile, operator maşini cu comandă numerică, strungar, sudor, brutar-patiser, comerciant-vânzător.

Mai multe informaţii privind oferta educaţională pentru învăţământul profesional dual se regăsesc pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti sau la sediile acestora. (Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles