Cetăţenii din Moldova Nouă sunt aşteptaţi astăzi să doneze sânge!

Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa organizează astăzi a nouă colectă mobilă pentru îmbunătăţirea stocului de sânge.

Cetăţenii dornici să facă o faptã bună sunt aşteptaţi în această dimineaţă la spitalul din Moldova Nouă. În continuare este mare nevoie de sânge şi din cauza numărului mare de accidente rutiere, ne-a declarat coordonatorul centrului Rodica Neaga. Pe lângă tichetele de masă, donatorii fideli pot beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Ce să fac înainte de a dona sânge?

1. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;
2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwich, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;
3. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;
4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
5. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:

– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie- pe parcursul vieții- cel puțin o singură dată de sânge. România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate.

Creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge.

De același autor

Related Articles