Recent restaurata colonadă din Buziaş – cea mai lungă din Europa, a fost vandalizată

Recent restaurată, colonada de la Buziaş a fost vandalizată. După ce a trecut printr-un amplu proces care a readus-o la viață, monumentul, unic în Europa, a căzut pradă răufăcătorilor.

Sorin Munteanu – edilul staţiunii timişene, a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de socializare, faţă de vandalizarea colonadei din oraş. Acesta spune că până în prezent au fost aplicate amenzi, de Poliţia Locală, pentru cei care au aruncat gunoaiele şi sunt în cercetare cei care au distrus burlanele şi jgheaburile de evacuare a apelor pluviale amplasate de-alungul colonadei.

Reabilitarea colonadei a început în luna decembrie a anului 2015, cu 5,1 milioane de lei din surse proprii ale primăriei, din care 1,3 milioane au fost dați de către Consiliul Județean Timiș. Colonada are lungimea de 533 de metri, iar reabilitarea ei s-a finalizat recent. Acum a fost vandalizată, iar în zonă au apărut și gunoaie, aruncate de oameni care au fost identificați de poliția locală şi amendaţi. Acum se caută şi vandalii monumentului istoric, care s-ar putea trezi cu dosare penale.

Construcția colonadei a început în anul 1857, la comanda împăratului Franz Joseph, ulterior devenind unul dintre locurile de promenadă ale celebrei împărătese Sissi, care poposea în staţiune. Obiectivul a avut serios de suferit în urma unei furtuni din luna iunie a anului 2015 şi s-a propus restaurarea acestuia.

Amintim că, Buziaş este o staţiune balneoclimaterică în judeţul Timiş. Oraşul numit Ahibis de romani, Buziaşul a fost menţionat pentru prima dată de către Carol I al Ungariei într-un document din 1321. A fost declarat oraş în anul 1956. Din punct de vedere administrativ, include şi satele Bacova şi Silagiu. Oraşul este situat în vestul României, la 30 km de municipiul Timişoara şi 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat prin drumul judeţean DJ 592 şi de calea ferată Timişoara-Buziaş-Lugoj. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles