Ziua imnului a fost sărbătorită în marile garnizoane din ţară, dar şi la Reşiţa

125

Data de 29 iulie a fost desemnată în 1998 Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, care a dat curaj în momente cruciale precum războiul de independenţă sau primul şi al doilea război mondial. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, Deşteaptă-te, române! a fost ales, imediat după revoluţia din decembrie 1989, Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţie în 1991.

Ceremonia din Reșița s-a desfăşurat în Parcul Tricolorului, în cadru restrâns. Au fost prezente oficialităţi din Consiliul Judeţean şi de la Primăria Reşiţa, cadre militare şi şefii structurilor MAI. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă.

Prefectul Matei Lupu a primit pentru prima dată onorul militar de când a fost instalat în funcție. Reprezentantul guvernului în teritoriu s-a arătat vădit emoționat. El a dat citire mesajului primului ministru, dar a și vorbit despre acest simbol al țării:

Ceremonia s-a încheiat cu o paradă a gărzii de onoare formată dintr-un detașament al Inspectoratului de Jandarmi și unul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Deşteaptă-te, române! a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848 și a fost ales, imediat după Revoluția din decembrie ’89, Imnul Naţional al României.

(Sebastian Dragomir)