30 de ani de hemodializă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa!

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a marcat astăzi 30 de ani de hemodializă!

Atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide şi deşeurile metabolice, este nevoie de un tratament cum este dializa. La ora actuală, compartimentul de Nefrologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa funcţionează, cu personal medical bine pregătit şi aparatură de ultimă generaţie, a precizat directorul medical Caius Diaconescu.

Practic noi marcăm un moment foarte important. În 1987, aici în Reşiţa s-a efectuat prima hemodializă şi ce este şi mai important apa aceasta ultrapură care este special pentru hemodializă a fost preparată aici în municipiu. Piesele pentru acest aparat au fost fabricate de către CSR şi UCMR şi au fost montate de specialiştii acestei secţii. Eu zic că este un moment foarte important, avem 30 de ani de hemodializă, acest procedeu le este mai mult decât necesar bolnavilor care suferă de insuficienţă renală. În această secţie beneficiază de dializă 38-40 de bolnavi şi vă asigur că avem condiţii extraordinare, personal bine pregătit şi aparatură de ultimă generaţie, tocmai ca procesul medical să se desfăşoare fără nicio problemă”, a declarat directorul medical, Caius Diaconescu.

Din păcate previziunile medicilor din secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean din Reşiţa sunt sumbre. În viitorul apropiat va creşte semnificativ numărul bolnavilor cu insuficienţă renală. De ce ne explică medicul Elisaveta Codoşpan, şeful Centrulului Judeţean de Hemodializă:

Din păcate în viitor va creşte numărul bolnavilor cu insuficienţă renală. De exemplu diabetul, după 15-20 de ani duce la insuficienţă renală dar şi la alte boli grave cum ar fi rinichiul polichistic şi multe alte afecţiuni. Ca perspectivă, insuficienţa renală tratată prin dializă prelungeşte viaţa bolnavului cu 25 de ani. Şi calitatea vieţii acestor pacienţi este foarte bună dacă respectă pas cu pas, recomandările nostre”, a precizat şeful Centrul Judeţean de Hemodializă.

Mă bucur că astăzi avem ocazia să aniversăm 30 de ani de la înfiinţarea Centrului de dializă. Avem 38 de bolnavi în programul de dializă, activitatea se desfăşoară în două ture, personalul este suficient iar activitatea se desfăşoară normal, fără probleme, deşi activitatea este bogată, facem faţă cu succes”, a precizat Dr. Scheidbauer Maria şeful compartimentului de Hemodializă din cadrul Spitalului Judeţean.

Hemodializa poate ameliora semnificativ calitatea vieţii pacienţilor şi poate creşte speranţa de viaţă. Totuşi, hemodializa suplineşte doar 10% din funcţia renală. Nu poate să vindece boala cronică şi nici să anuleze leziunile asociate evoluţiei îndelungate a acesteia.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles