Vietnamezii au cucerit Semenicul

245

Vietnamezii de la Hà Nôi au fost revelația celei de-a doua seri, din seria concertelor Gărâna Jazz Festival, ediția 21.

Peste două mii de spectatori au asistat vineri la un nou regal de jazz, în Poiana Lupului, de la Gărâna. Fulgerele și cei câțiva stropi de ploaie au transformat Poiana într-un spațiu magic, care atrage ca un magnet mii de turiști, în fiecare an. Cea mai apreciată și inedită prestație de aseară de la Gărâna a fost proiectul Hà Nôi. O combinație reușită dintre un chitarist francez cu origini vietnameze, un muzician tradiţionalist din Vietnam şi un percuţionist francez. Directorul festivalului, Marius Giura, spune că nu era nicio surpriză. Proiectul este întotdeauna bine primit de public.

În această seară, vietnamezii au primit cele mai multe aplauze.

Poiana Lupului se află înainte de intrarea în satul Gărâna și găzduiește, an de an, unul din cele mai importante evenimente muzicale ale României. Este vorba, evident, despre Festivalul internațional de jazz de la Gărâna, sau despre Gărâna Jazz Festival. Evenimentul a ajuns la ce-a de-a XXI-a ediție pornind e la o sesiune de jazz improvizată la Hanul “La Răscruce”, în 1997. Locația nu mai putea face față numărului mare de spectatori, așa că a apărut La scena, în Poiana Lupului. Au trecut pe aici zeci de mii de spectatori și sute de artiști. În toamna anului trecut, locul a fost mistuit de flăcări și exista riscul ca Festivalul de Jazz să nu mai aibă loc.

Citește: Locul unde are loc Festivalul internaţional de jazz de la Gărâna a fost distrus de flăcări

Proprietarii s-au mobilizat și l-au refăcut. Ba, mai mult. Au realizat altul mai trainic și mai frumos, vorba cântecului.

Am discutat cu prezentatorul Gărâna Jazz Festival, Florian Lungu, despre acest sălaș al jazului, care a renăscut din propria-i cenuşă:

(Sebastian Dragomir)