Fântâna noastră „străluşe” din nou

265

Fântâna cinetică din centrul Reşiţei este din nou funcţională. Opera sculptorului Constantin Lucaci a prins viaţă după ce mai multe luni a fost supusă unor lucrări de reparaţii şi modernizare. Au fost înlocuite toate angrenajele mecanice, iar acum creația maestrului Lucaci este echipată și cu instalații de lumini și sonorizare. În plus, presiunea apei poate fi controlată electronic.

Primarul Ioan Popa explică:

„Lucrurile au decurs bine, am avut emoții pentru că am schimbat totul din temelii în ceea ce privește partea mecanică, dar lucrurile funcționează foarte bine. În ceea ce privește luminile, noi am luat un spectru de leduri rezistente la apă, într-o coloristică variată și le vom folosi în funcție de ceea ce acceptă comunitatea. De asemenea, vom testa și sonorizarea. Încercăm să negociem cu oamenii de cultură din oraș ca în cazul în care această idee este acceptată de public, ea să poată funcționa”.

Citeşte şi: Muzeul de locomotive şi fântâna cinetică din Reşiţa – exemple de frumuseţe şi creaţie tehnică

Inaugurată la 23 august 1984, fântâna cinetică din Reşiţa este cea mai frumoasă din cele 9 fântâni monumentale realizate de maestrul luminii în mai multe oraşe din România: Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Vaslui, Brăila, Giurgiu şi Alba lulia.

(Sebastian Dragomir)