Tricolorii au învins Chile, dar în meci amical

73

Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa statului Chile, campioana Americii de Sud, cu scorul de 3-2, marţi seara pe Cluj Arena din Cluj-Napoca, într-un meci amical.

Oaspeţii au condus cu 2-0, prin golurile marcate de Eduardo Vargas (8) şi Leonardo Valencia (18), dar tricolorii au reuşit să întoarcă scorul în repriza secundă, graţie golurilor marcate de Bogdan Stancu (31), Nicolae Stanciu (60) şi Alexandru Băluţă (83), profitând şi de faptul că sud-americanii au jucat circa o oră în inferioritate numerică.

A fost doar a doua victorie a selecţionerului german Christoph Daum în opt meciuri (2-3-3), venită în urma unei reprize secunde excelente. Daum a operat patru modificări în echipa de start a României faţă de garnitura aliniată sâmbătă contra Poloniei (1-3), în preliminariile Cupei Mondiale din 2018, dar debutul meciului a fost catastrofal pentru tricolori, oaspeţii marcând în minutul 8, prin Eduardo Vargas, cu şut de la 17 metri, fără replică pentru Pantilimon. Alexis Sanchez a încercat de lob din marginea careului, puţin peste poartă (10).

Prima ocazie a echipei noastre a venit în min. 13, când Andone a reluat din voleu puţin pe lângă poartă, la lovitura liberă a lui Stanciu. Apărarea noastră a fost surprinsă din nou în min. 18, când Leonardo Valencia, nemarcat, a şutat din unghi pe sub Pantilimon.

Tricolorii au avut o mare şansă de gol (20), dar Hanca a tras cu stângul din poziţie ideală şi portarul Herrera a deviat în corner. De partea cealaltă, Alexis Sanchez a fost blocat in extremis de portarul Pantilimon (22).

Stancu a ratat incredibil (26), reluând alături din 6 metri, poziţie centrală, la centrarea lui Benzar. Tot el a marcat primul gol al României, în min. 31, din lovitură liberă de la circa 24 de metri, la vinclu, după o execuție magistrală.

Oaspeţii au rămas în zece în min. 33, când l-a lovit fără minge pe Andone, după o şicană a acestuia. Spiritele se încinseseră mai devreme (28), după o intrare brutală a lui Aranguiz la Andone, în urma căreia mai mulţi jucători ai celor două echipe s-au îmbrâncit.

Prima repriză s-a încheiat cu o nouă oportunitate pentru echipa noastră, însă Stancu a reluat cu capul pe lângă ţintă (44), la centrarea lui Benzar.

La reluare, Stancu a irosit două şanse foarte bune, trăgând în plasa laterală (51) şi luftând din poziţie ideală (58). Arturo Vidal (55) l-a întors pe Ganea în careul nostru, dar a tras peste poartă.

Egalarea a venit în min. 60, la capătul unei execuţii de excepţie a lui Stanciu, cu şut de la 20 de metri care a lovit bară şi a intrat în plasă.

Deşi au mai avut acţiuni ofensive, oaspeţii nu au mai contat în atac, tricolorii zburdând pe teren. Herrera a respins şutul lui Grozav (62), după care tot jucătorul lui Terek Groznîi a tras puţin pe lângă poartă, la centrarea lui Toşca (74).

Ivan (78) a scăpat singur cu portarul, dar s-a încurcat în driblinguri şi a fost blocat de Roco. Băluţă, care a intrat cu numărul 13 pe tricou, a marcat la debutul său la naţională într-o zi de 13 iunie, reluând în plasă mingea respinsă de portar la şutul lui Stanciu de la circa 30 de metri (83).

Pe final, Chiricheş a fost aproape de un gol spectaculos (89), la centrarea lui Rotariu.

Următorul meci al tricolorilor va avea loc pe 1 septembrie, la Bucureşti, cu Armenia, în preliminariile Cupei Mondiale 2018. Chile va participa de sâmbătă la Cupa Confederaţiilor din Rusia, unde va întâlni pe rând Camerun, Germania şi Australia.

Partida de pe Cluj Arena a fost precedată de un moment emoţionant, în care Lucian Sânmărtean (37 de ani, 21 de selecţii, niciun gol) s-a retras din echipa naţională. El a primit o cupă din partea preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu. Lovitura de start a partidei a fost dată de fiica lui Sânmărtean, Natalia.

România – Chile 3-2

Au marcat: Bogdan Stancu (31), Nicolae Stanciu (60), Alexandru Băluţă (83), respectiv Eduardo Vargas (8), Leonardo Valencia (18).

Eliminat: Medel 33

România: Pantilimon – Benzar (Ivan, 46), Chiricheş, Toşca, Ganea (Ţîru, 70) – Pintilii, R. Marin (Rotariu, 46) – Hanca, Stanciu (Bicfalvi, 86), Stancu (Băluţă, 66) – Andone (Grozav, 46).

Selecţioner: Christoph Daum.

Chile: Herrera – Diaz, Medel, Roco, Mena (Rodriguez, 89) – Aranguiz (Vidal, 54), Marcelo Diaz (Silva, 55), Gutierrez (Fuenzalida, 83) – Valencia (Isla, 46), 11. Vargas (Puch, 65), Alexis Sanchez.

Selecţioner: Juan Antonio Pizzi, scrie digisport.ro

sursa foto:digisport.ro