Acord bilateral pentru apele de la frontiera cu Serbia

88
Bega
Bega

Gestionarea eficientă a apelor de frontieră cu Serbia se poate face doar pe baza unui acord bilateral

Contractul pentru nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, care urma să fie semnat în această lună, ar putea fi suspendat. Lucrările sunt necesare pentru a da drumul la navigația vaporașelor de Bega. Șeful Direcției Apelor Banat, Titu Bojin, a declarat că a apărut o cerință nouă pentru alocarea celor 7 milioane de euro, pe programul IPA comun cu Serbia, și anume e nevoie de un acord între cele două țării, pentru ca banii europeni să fie virați.

În această săptămână, Administraţia Bazinală de Apă Banat va găzdui o nouă rundă de negociere a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia, privind cooperarea în domeniul apelor transfrontaliere. Acordul în vigoare între cele două state, a fost semnat în 7 aprilie 1955, dar trebuie actualizat pentru o gospodărire optimă a resurselor de apă.

„Din experienţa noastră şi datorită rezutatelor bune obţinute în urma aplicării Acordului în vigoare, atât noi, cât şi partea sârbă, dorim să reactualizăm acest acord, deoarece în cei 60 de ani de când funcţionează, s-au produs multe schimbări privind protecţia şi gestionarea apelor, pe care, forma actuală a acordului nu are cum să le cuprindă”, a spus directorul ABA Banat, Titu Bojin.

Documentul stabileşte obligaţiile părţilor în domenii precum: urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase extreme, poluări accidentale, apărarea împotriva inundaţiilor, aprecierea tehnică a proiectelor pentru realizarea lucrărilor comune sau de interes comun, precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice.

Din cadrul Comisiei mixte româno-sârbe de negociatori, vor fi prezenţi şi reprezentanţi din cadrul Ministerelor de Afaceri Externe ale ambelor state, cât şi reprezentanţi din cadrul Administraţiei Naţionale “Apele Române” şi ai Institutului de Gospodărire a Apelor “Jaroslav Černi”, precum şi a Companiei Publice de Gospodărire a Apelor Vojvodine din Republica Serbia.

(Sebastian Dragomir)