Legea prevenției a fost adoptată de Guvern

Proiectul Legii prevenţiei a fost adoptat astăzi de Guvern, urmând să fie transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului.

Crearea legislaţiei necesare pentru educarea şi informarea operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ.

Adoptarea Legii prevenţiei este un prim pas în emanciparea actului de control, urmând ca al doilea pas să fie conformarea voluntară, participativă  a mediului de businesş care va îmbunătăţi gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra în procedură parlamentară de urgenţă şi sperăm  să ajungă cât mai repede pe masa Administraţiei Prezidenţiale pentru promulgare“, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Cele 267 de contravenţii ce vor fi supuse mecanismului prevenţiei sunt fapte  care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri,  protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţiei locale, afacerilor interne.

Amintim faptul că prin acest act normativ operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile.

Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislaţia aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertismenţ fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordaţ în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii, în termen de trei ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului.

Legea prevenţiei reprezintă  o etapă   în   strategia   de   îmbunătăţire   a   relaţiei statului cu mediul  de afaceri.

De același autor

Related Articles