Ilinca şi Alex Florea aduc în finala Eurovision un show ce îmbină grafica multicoloră cu fuziunea de stiluri muzicale

95

Trimisul special al AGERPRES Oana Ghiţă, transmite: Ilinca şi Alex Florea aduc, sâmbătă, în finala Eurovision, un show ce îmbină grafica multicoloră cu fuziunea de stiluri muzicale.

Cei doi au mărturisit, pentru AGERPRES că îşi doresc ca fanii să îşi amintească, peste ani, piesa lor – “Yodel It!” – “cu mândrie, plăcere şi aceeaşi bucurie de fiecare dată”.

România intră în concursul de la Kiev cu numărul 20, românii oferind un show care are cuprinse în scenografie, alături de imagini multicolore, două tunuri strălucitoare.

Potrivit şefei delegaţiei României la Eurovision, Iuliana Marciuc, grafica show-ului ţării noastre sugerează “explozii de bucurie, de bună dispoziţie, de armonie” şi rimează cu piesa “Yodel It!”.

De altfel, ea a precizaţ pentru AGERPREŞ că spectacolul este rezultatul unei colaborări între regizorul Selecţiei Naţionale, Aurel Badea, compozitorul Mihai Alexandru şi designerul de grafică Adrian Posteucă. La rândul său, Mihai Alexandru a afirmat că respectivele elemente de scenografie sugerează o “bătălie de dragoste”.

“Ne-am gândit să îi şocăm, să fie ceva şocant şi să fie ceva real, pentru că sunt foarte justificate. În piesă există tunuri. Acolo unde sunt explozii chiar sunt tunuri, am făcut ‘sample’ de la nişte tunuri şi le-am introdus în piesă. Şi atunci — această bătălie a lor de dragoste să fie şi vizuală, chiar dacă noi, din tunurile alea, tragem cu dragoste”, a declaraţ pentru AGERPRES compozitorul.

Referitor la conotaţiile politice menţionate frecvent în contextul votului câştigătorului Eurovision, artiştii români spun că prioritatea lor sunt admiratorii. “Important e să ne ridicăm la nivelul aşteptării fanilor”, afirmă cei doi. “Nu mă interesează politica, sunt aici pentru muzică”, a precizat Alex Florea, pentru AGERPRES.

“Pe pagina de Facebook am un fan din Polonia care îmi scrie în fiecare dimineaţă un mesaj de susţinere”, a declarat Ilinca Băcilă.

Alex Florea apreciază susţinerea publicaţiei de specialitate Wiwiboggs. “Ne susţine permanenţ iar acest lucru contează enorm”, spune Alex Florea. De altfel, potrivit unui sondaj al respectivei publicaţii, Ilinca şi Alex Florea formează “cel mai îndrăgit duo de la Eurovision 2017”.

Cei doi reprezentanţi ai României au mărturisit că, pentru spectacolul din finala de sâmbătă seara, se concentrează pe “coregrafie, voce şi schimbul de energii”.

Şi, pentru că în culisele show-ului artiştii leagă prietenii, reprezentanţii României au vorbit şi despre relaţia lor cu artiştii din Republica Moldova, Sunstroke Project. Ei s-au împrietenit la Selecţia Naţională, la Bucureşti, când Sunstroke Project le-a oferit o sticlă de coniac moldovenesc. “Ne-am reîntâlnit la concertele de promovare din Israel şi Spania şi de atunci petrecem ori de câte ori ne întâlnim”, spun artiştii români.

Ilinca şi Alex Florea marchează, de altfel, şi revenirea României pe scena Eurovision, după un an de pauză, când, din cauza datoriei Televiziunii publice la European Broadcasting Union — organizatorii show-ului — participarea în competiţie a ţării noastre a fost suspendată.

Finala Eurovision de sâmbătă va fi difuzată în direct de Televiziunea Română.

Câştigătorul trofeului Eurovision este ales în urma votului juriului şi al publicului, care au ponderi egale.

Juriile de specialitate votează cu o zi înaintea finalei, în urma unui show identic, difuzat de organizatori pentru experţi. Votul rămâne secret până la anunţul rezultatelor finale.

Publicul poate vota, după încheierea tuturor reprezentaţiilor artiştilor finalişti, când prezentatorii show-ului spun “start vot”. Potrivit regulamentului, artiştii reprezentanţi ai unei ţări nu pot fi votaţi de pe teritoriul respectivei ţări, ci din cele participante rămase. În finala de sâmbătă, fiecare reprezentant al unei ţări poate fi votat — cu numărul de intrare în finală — prin SMŞ telefon sau aplicaţia oficială Eurovision. De pe un număr de telefon pot fi exprimate maxim 20 de voturi.

Numărului de voturi îi este alocaţ crescător, un punctaj: de la 1 la 8, 10 sau 12 puncte. Numerele de telefon la care pot fi votaţi reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, sunt prezentate pe pagina oficială de Facebook Eurovision România. Acestea au fost distribuite şi pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Externe.

sursa:AGERPRES