Săptămâna Naţională a Voluntariatului, la Reşiţa

176

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, împreună cu Centrul de Voluntariat şi Primăria Municipiului Reşiţa vor desfăşura în perioada următoare un eveniment, cu ocazia Saptămânii Naţionale a Voluntariatului.

Consilierul pentru Tineret, Daniela Lupşan ne dă detalii despre această săptămână.

“Săptămâna Naţională a Voluntariatului se desfăşoară în acest an în perioada 15-21 mai. Este a XVI-a ediţie la care luăm şi noi parte, Centrul de Voluntariat şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret. Încă de la prima ediţie când voluntariatul părea o aventură, o activitate de pionierat, Centrul de Voluntariat şi Centrul de Tineret Mansarda a fost alături de alţi colegi din ţară, alţi voluntari, alte cluburi şi organizaţii. Această săptămână îşi propune să facă voluntariatul mai vizibil, desfăşurând activităţi care să motiveze oamenii, să îi facă să ia mai în serios activitatea asta de participare civică, de activism, de responsabilitate socială.”

În ultimii ani activităţile de voluntariat devin tot mai vizibile şi mai atractive pentru societatea românească. În săptămâna ce urmează vor fi implicaţi peste 35 de tineri voluntari, dar şi membri ai presei care vor îmbrăca uniforma de voluntar pentru o zi.

Acest eveniment este susţinut financiar de către Primăria Municipiului Reşiţa şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret iar Biblioteca Judeţeana şi Cafeneau Times sunt parteneri.

Programul acţiunilor din Săptămâna Naţională a Voluntariatului este următorul:

Luni 15.05.2017 – ora 10:00

În prima zi se desfăşoara activitatea “Jurnalişti voluntari pentru o zi”. Tineri de la Centrul de Voluntariat Reşiţa împreună cu jurnalişti din mass media locală vor organiza o masa de prânz pentru copiii de la centrul de zi pe care Fundaţia Humanitas Pro Deo îl administrează.

Marţi 16.05.2017 – Ora 17:00

A doua zi se desfăşoară evenimentul “Free Ocico” la Times Café în centrul Reşiţei. Cetăţenii sunt invitaţi să aducă haine, pantofi, obiecte casnice, jucări care nu le mai folosesc. Cei care participă la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva obiecte pe care alţii le-au adus.

Miercuri 17.05.2017 – Ora 16:00

Acţiunea, Cultură pentru voluntariat – Lecturi urbane va avea loc în Centrul Civic din Reşiţa. Cei care participă la acest eveniment vor avea şansa să citească alături de alţi oameni. Trecătorii care doresc să participe la eveniment şi nu au o carte la ei, vor primi de la organizatori. Daca vremea este nefavorabilă, evenimentul se va muta în complexul comercial Nera, la cafeneau de la etajul I.

Joi 18.05.2017 – Ora 11:00

În această zi va avea loc o campanie de promovare a voluntariatului în Steierdort, Anina. Scopul acestui program este de a stimula interesul tinerilor despre voluntariat şi de a-i motiva să se implice în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală.

Vineri 19.05.2017 – Ora 12:00

În Parcul Tricolorului din Reşiţa vor fi organizate ateliere de animaţie stradală pentru copii. Ei vor confecţiona alături de voluntari, obiecte decorative hand made, brăţări, lucruri din materiale reciclabile, face-painting, modelaj cu baloane.

Sâmbătă 20.05.2017 – Ora 14:00

În această zi, activitatea se desfăşoară la Parcul Zoologic. Cei prezenţi vor primi de la voluntari, informaţii despre animalele care traiesc la grădina zoologică. În acelaşi timp vor exista şi ateliere de creaţie, de învăţare prin joc unde copii şi tinerii sunt aşteptaţi să opteze pentru unul din atelierele puse la dispoziţie în mod gratuit: realizare de magneţi, personalizat insigne, modelat baloane, twister, iniţiere în jonglerie, realizat brăţări împletite şi multe altele.

Duminică 21.05.2017 – Ora 9:00

În ultima zi va avea loc o expediţie de ecologizare dar şi de drumeţie pe Cheile Caraşului. 30 de voluntari vor parcurge un traseu montan de o zi.

Sursă foto: wordpress.com

( Claudiu Pamfil)