Garda de Mediu intră în grevă generală. Principala nemulțumire: salariile

De mâine, comisarii Gărzii de Mediu din toată ţara, deci şi din Caraş-Severin, intră în grevă generală. Principala nemulţumire: salariile.

După mai multe semnale de alarmă şi proteste spontane, comisarii Gărzii de Mediu din ţară au luat o decizie radicală: greva generală. Ei se consideră discriminaţi faţă de alte instituţii care ca urmare a unor majorări au un nivel de salarizare mult mai mare ca al lor.

Comisarii efectuează controale pe toţi factorii de mediu: apă, aer, sol, subsol, şi alte instituţii ale statului doar pe unele, ca de exemplu Garda Forestieră. Noi avem salariile nemodificate din 2009, iar în celelalte instituţii ale statului, imediat d-na Olguţa Vasilescu a crescut salariile: la sănătate, la poliţie, la învăţământ. Pe noi nu ne deranjează lucrul ăsta: foarte bine. Dar dacă dai acolo, dă şi în partea astălaltă.”- a declarat supărat, comisarul –şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean.

În avantaj, societăţile comerciale : nu vor mai fi controale.

Angajaţii vor veni la serviciu, dar nu vor lucra. Acest fapt va avea repercursiuni în primul rând asupra proiectelor din fonduri europene, dar nu numai.

Consecinţele acestei acţiuni vor decurge etapizat, din momentul în care comisarii gărzii de mediu nu vor mai răspunde solicitărilor Agenţiei pentru Protecţia mediului pentru a pune în aplicare directivele europene în ceea ce priveşte fondurile structurale, ceea ce va bloca proiectele. Cu siguranţă, agenţii economici sunt cei care nu vor plânge pentru că noi nu vom mai merge în control. Dar vor exista o serie de probleme care vor afecta factorii de mediu: depunerea de deşeuri în mod necontrolat, persoane care aruncă produse periculoase, societăţi comerciale care în această perioadă pot scăpa de absolut toate problemele pe care le au, pentru că ştiu că noi nu ne mai mişcăm. Sunt lucruri care într-adevăr vor avea un impact destul de mare la nivelul societăţii, deşi suntem foarte puţini la nivel de ţară. Doar 820. Dar aşa puţini cum suntem, ne facem treaba. Ne cerem scuze cetățenilor, dar chiar nu se mai poate. Am ajuns la un nivel al salarizării că suntem comparați cu cei care mătură pe stradă”. –a mai spus Gheorghe Muntean.

Comisarii spun că în plus ei aduc fonduri la bugetul de stat, faţă de alte instituţii care doar le consumă. Numai anul trecut, Garda de mediu din Caraş-Severin a aplicat sancţiuni de peste 1.800.000 de lei, bani care ajung la bugetul de stat.(Daniela Tudor)

 

Cele mai citite

Related Articles