Seară britanică – turneu naţional cu Răzvan Suma şi Rebeca Omordia

Turneul naţional Seară britanică îl readuce pe scenele din România pe violoncelistul Răzvan Suma, într-un turneu naţional în care va evolua alături de pianista Rebeca Omordia, în perioada 13-17 mai – la Deva pe 13 mai, la Bistriţa pe 14 mai, la Sf. Gheorghe pe 15 mai, iar la Bucureşti vor cânta la Sala Radio pe 17 mai.

Cei doi muzicieni au pregătit pentru turneul din România un repertoriu exclusiv englezesc, cuprinzând cunoscute piese de Frederick Deliuş William Lloyd Webber, John Ireland, Ian Venableş S. Coleridge – Taylor, Edward Elgar, Frank Bridge, completate cu o lucrare scrisă special pentru acest turneu de compozitorul şi criticul muzical Robert Matthew-Walker, intitulată Fast Music.

Acest turneu a fost precedat de şapte concerte în Marea Britanie, susţinute în martie, organizate de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu John Ireland Trust şi Fourchiefs Productions. Artiştii au intrat în contact cu publicul nu numai prin limbajul muzicii, ci şi printr-un dialog direct la Hertford College, Oxford University, Institutul Cultural Român din Londra, Birmingham and Midland Institute, continuând la Blackheath Hallş Cheltenham, pentru a se reîntâlni cu exigentul public londonez în săli precum St James’s Piccadilly şi binecunoscuta St Martin-in-the-Fieldş adevărat templu al muzicii de cameră.

Publicul din România are şansa de a veni în contact cu un repertoriu foarte rar cântat pe scenele noastre, cu o muzică „altfel”, marcată, ca şi umorul englezesc, de un tip special de seninătate, dublată de un ascuţit simţ al observaţiei, care merge adeseori direct către inima ascultătorului.

Proiectul naţional Seară britanică a fost gândit în aceeaşi idee în care, începând din 2011, Răzvan Suma a susţinut o serie de turnee naţionale solo în cadrul proiectului Vă place…? (Do you like…?/ Aimez-vous…?), un prilej nu doar de lărgire a orizonturilor muzicale ci şi de împărtăşire a unor trăiri autentice, puse sub semnul excelenţei artistice.

Artiştii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranţei activează în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Itinerar :

13 mai, ora 19:00 – Deva, Sala ProArte a Colegiului Naţional Decebal.

14 mai, ora 19:00 – Bistriţa, Sinagoga.

15 mai, ora 19:00 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuş.

17 mai, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.

Program muzical: Frederick Delius: Romance; J. Ireland: Sonata pentru violoncel şi pian în sol minor, Moderato e sostenuto, Poco largamente, Con moto e marcato; Ian Venables: Elegy pentru violoncel şi pian, op. 2; Robert Matthew Walker: Fast Music, op. 158; William Lloyd Webber: Nocturne; S. Coleridge-Taylor: Variaţiuni în si minor; Edward Elgar: Salut d’amour, op. 12; Frank Bridge: Scherzetto.

Coproducător: Radio România. Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Partener: John Ireland Trust. Partener oficial: BMW. Transportator aerian oficial: Air France – KLM. Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Pensiunea Cai de Vis.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio, Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală DevArţ Colegiul Naţional Decebal Deva, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Centrul de Cultură Arcuş.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Media Trusţ România TV, Observator Cultural, Hotnewş Bussines Review, agentiadecarte.ro, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro, Forbes România.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitaş în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Cele mai citite

Related Articles