Vizita premierului Sorin Grindeanu în Israel s-a încheiat

Premierul Grindeanu a efectuat pe 4 mai, o vizită oficială în Israel, în cadrul căreia a avut întâlniri preşedintele statului israelian, Reuven Rivlin, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, şi cu comunitatea de israelieni de origine română.

Vizita a avut loc în contextul în care Israelul a sărbătoriţ săptămâna aceasta, 69 de ani de independenţă. Iar România şi Israel sărbătoresc de asemenea 69 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte, un semn al cooperării strânse dintre cele două state.

Discuţia dintre premierul Grindeanu şi premierul Netanyahu s-a referit în primul rând la aducerea relaţiei economice dintre cele două ţări la acelaşi nivel cu cea politică şi militară. S-a discutat despre extinderea colaborării în domenii cum ar fi cercetare şi inovare, cyber sau agricultură.

Un element foarte important şi pentru oamenii de afaceri dar şi pentru zecile de mii de turişti români care merg anual în Ţara Sfântă: am semnaţ alături de premierul Netanyahu, un document care reglementează cadrul pentru reducerea tarifelor de roaming dintre România şi Israel. În acest moment costurile sunt destul de mari, inclusiv pe transferul de date, iar o astfel de reducere va ajuta şi mai mult turismul şi afacerile, în ambele ţări.

Vizita în Israel a inclus şi o oprire la Memorialul Holocaustului, Yad Vashem, ocazie cu care premierul Grideanu a vorbit despre importanţa pe care România o acordă combaterii antisemitismului şi xenofobiei. România a făcut deja paşi concreţi pentru crearea Muzeului Istoriei Evreilor şi a Holocaustului la Bucureşti, prin acordarea unei clădiri în centrul vechi al capitalei. De asemenea, România a deţinuţ până în luna martie anul acesta, preşedinţia IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), iar în timpul mandatului nostru a fost adoptată o definiţie de lucru a antisemitismului.

Premierul Grindeanu s-a întâlnit şi cu ÎPS Teofil al 3-lea, care i-a conferit Ordinul Sfântului Mormânt, cea mai înaltă distincţie oferită de Patriarhia Ierusalimului.

Programul a inclus şi vizite private la Sfântul Mormânt, la Zidul Plângerii şi la Biserica Românească din Ierusalim.

Cele mai citite

Related Articles