După Paşti, în România vor suna toate sirenele de alarmare

   Raed Arafat, şeful Deparatamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a explicat, joi, de ce săptămâna viitoare va avea loc, la nivel naţional, un exerciţiu de alarmare.

Acesta a explicat că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc şi de aceea va avea loc acest exerciţiu timp de patru zile, între 18 şi 21 aprilie, iar apoi va fi evaluat răspunsul de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Este exerciţiul cu sirenele pentru alarmare. Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa, sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a explicat şeful DSU.

Arafat a adăugat că IGSU va verifica, în urma exerciţiului care se va desfăşura în perioada 18-21 aprilie, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.

“Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care si-au izolat geamurile si s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim. (ziare.com)

Cele mai citite

Related Articles