”Navetismul internațional” – o problemă pentru școala din Topleț!

O problemă delicată la nivelul Şcolii gimnaziale din comuna Topleţ o reprezintă plecările şi revenirile copiilor împreună cu părinţii care lucrează în străinătate, dar şi cei care au rămas acasă, dar unul sau ambii părinţi sunt la muncă peste hotare.

“Ne confruntăm cu plecarea copiilor în străinătate cu părinţii, avem câteva situaţii în care vin pentru o perioadă la şcoală, după care pleacă, iar revin… nu sunt numeroşi, dar există! Pentru noi nu este greu, pentru copii este greu, într-adevăr, fiindcă ei merg într-un alt mediu şcolar, vorbesc altă limbă, când se întorc la noi de multe ori şi puţinul pe care l-au asimilat se pierde şi trebuie să reluăm de la început!”, ne mărturiseşte prof. Ion Horăscu – directorul Şcolii gimnaziale din Topleţ.

Acestora li se adaugă copiii care rămân acasă, dar unul sau ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. “Nu sunt foarte multe, dar sunt copii care sunt îngrijiţi de către bunici. La unele familii se simte lipsa părinţilor în rezultatele şcolare ale copilului, dar alţi bunici se descurcă destul de bine! Avem la nivelul şcolii anumite activităţi speciale pentru copiii care sunt cu probleme de învăţare, au un program suplimentar, în special la clasele mici, tot timpul la sfârşitul orelor învăţătorul sau învăţătoarea de la clasă mai parcurge anumite lucruri cu ei”, ne precizează directorul instituţiei.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles