Poluare transfrontalieră în sud-vest. Garda de Mediu în alertă: Sute de peşti morţi în râul Caraş

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin în alertă: sute de peşti morţi în apele din sud-vestul ţării.

Sute de peşti morţi au fost observaţi plutind în albia pârâului Vicinic, din Caraş-Severin, dar şi în râul Caraş, în dreptul localităţii Vojvodinci, din Serbia.

În urma sesizărilor în presă, prin deplasarea în teren, comisarii gărzii de mediu au constatat că în urma deversărilor de dejecţii pe terenurile agricole din apropiere, o societate comercială din Berlişte care se ocupă cu creşterea animalelor nu a respectat normele de lucru cu acestea şi a contaminat apele din apropiere, eveniment care a dus la asfixierea populaţiei piscicole, a declarat pentru Radio Reşiţa comisarul şef Gheorghe Muntean:

Evenimentul s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, iar autorităţile locale ale comunei cărăşene au încercat să ascundă acest incident, dacă nu ar fi intervenit ecologiştii de la Asociaţia de Mediu GEC Nera care au informat mass media, a subliniat Muntean:

Localnicii din comuna Berlişte nu au stat prea mult pe gânduri şi pentru că incidentul s-a întâmplat în sâmbăta primei dezlegări la peşte din Postul Paştilor, şi-au luat o mare parte acasă pentru consum, fără să se gândească la riscul unei posibile infecţii. Gheorghe Muntean spune că din fericire, nu a fost cazul în această situaţie:

În urma măsurilor care se impun, comisarii de mediu au trecut la verificarea societăţii şi împreună cu inspectorii de la apele române au dispus sancţionarea agentului economic în cauză cu 40.000 de lei.

ABA Banat a sancţionat societatea cu o amendă de 40.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizatiei de gospodărire a apelor, privind modul de evacuare a apelor uzate. Totodată, ABA Banat poate confirma că nici pe pârâul Vicinic şi nici pe râul Caraş nu se constată vreo deteriorare a calităţii apei care să confirme că acestea ar fi fost poluate accidental, prin urmare nu se poate vorbi despre nici o undă de poluare care să atingă măcar graniţa cu Serbia”, a comunicat directorul ABA Banat, Titu Bojin.

La această oră, reprezentanţii ABA Banat sunt pe teren pentru a verifica modul de finalizare a măsurii impuse, de către unitatea poluatoare.

Comisarul şef Gheorghe Muntean atrage atenţia fermierilor care doresc să fertilizeze terenurile agricole în această primăvară, cu dejecţii animaliere, să ia în calcul toate măsurile necesare pentru a evita producerea unor asemenea dezastre ecologice. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: EcoMagazin.ro

De același autor

Related Articles