Casa Naţională de Asigurări de Sănătate supune dezbaterii publice formularele care vor înlocui comisiile de specialişti!

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a postat pe site-ul instituţiei (www.cnas.ro), pentru dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialişti ale CNAS.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori dupa data desfiintării comisiilor de specialişti (1 martie a.c.) şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate.

Supunerea spre dezbatere publica a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului, în beneficiul asiguraţilor. În acelaşi timp, formularele menţionate vor constitui şi un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condiţiile în care preţul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei.

Daiana Roşca

 

De același autor

Related Articles