Primăriile din Caraş-Severin preferă să ia amendă, decât să transporte gunoiul!

Colectarea selectivă a deșeurilor, în special în mediul rural, va fi foarte dificilă în Caraș-Severin.

Lipsa banilor, depopularea satelor, dar şi educaţia insuficientă sunt principalele cauze.

Odată cu intrarea în funcţiune a sistemului de management integrat al deşeurilor în Caraş-Severin, problema colectării şi depozitării resturilor menajere va rămâne pe umerii administraţiilor locale, care nu au suficienţi bani pentru a suporta costurile, iar taxele sunt deja destul de mari – spune primarul comunei Ciclova Română, Gheorghe Percea. După ce a socotit cât l-ar costa transportul şi depozitarea deşeurilor la Oraviţa, a constatat că pentru un an de zile suma s-ar ridica la 2 miliarde de lei vechi, în timp ce tot bugetul primăriei este de 3 miliarde. Mai bine iau amendă de la Garda de Mediu, şi nu duc gunoiul nicăieri – a afirmat acesta.

Pe de altă parte, comisarul şef al Gărzii de mediu, Gheorghe Muntean, consideră că primarii au făcut prea puţin pentru pregătirea populaţiei din mediul rural pentru o colectare selectivă : „Nu este posibil să vezi în sate coji de cartofi sau de ouă lăsate pentru colectare, când aceste deşeuri biodegradabile pot constitui un îngrăşământ natural gratis pentru gospodăria omului” – a explicat acesta.

Până una-alta, primarii mai au la dispoziţie circa 5-6 luni pentru a clarifica problemele legate de colectare, deoarece se estimează că depozitul central de colectare a deşeurilor din judeţ, de la Lupac, ar putea deveni funcţional la mijlocul acestui an. (Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles