Comportamentul adecvat în zona montană, o provocare pentru unii?

101

Turiştii nu ştiu cum să se comporte în zona montană, lucru demonstrat de cei care au ales zilele trecute Muntele Semenic pentru a-şi petrece timpul liber. Spre masivii din Caraș-Severin, Semenic și Muntele Mic drumurile sunt practicabile, dar turiștii trebuie să aibă autoturismele echipate corespunzător.

Numărul amatorilor de sporturi și drumeții montane este în continuă creștere pe Muntele Semenic. ATV-urile sau snowmobilele nu au ce cauta în perimetrul pârtiilor, cu excepția celor care aparțin echipelor Salvamont, ce intervin pentru ajutorarea unei persoane accidentate. În ultima perioadă nu au fost semnalate evenimente de acest fel pe Semenic, în schimb sunt foarte mulți șoferi indisciplinați, care blochează traficul deoarece nu respect regulile de circulație, după cum ne-a declarat Adrian Petrica, vicepreședintele Asociației Prietenii Munților, care în această perioadă participă în tradiționala tabără de schi de pe Semenic:

”Pe munte sunt și din cei care se deplasează cu snowmobilele, dar și-au făcut propriile trasee. Doar izolat mai există câte unul, care ajunge pe pârtiile de schi, dar nu au fost evenimente nedorite. Sunt probleme cu cei care vin pentru săniuș. Unii nu rețin că există pârtii special amenajate pentru aceștia și se deplasează pe cele de schi. Cea mai mare problemă este cu cei din trafic, care nu respectă regulile de circulație și care blochează traficul în zonă. Ceea ce s-a întâmplat în a doua zi a anului a fost ceva infernal. De 40 de ani de când vin pe Semenic, n-am văzut așa ceva, coloane de mașini, blocaje provocate de șoferii indisciplinați, care doresc să parcheze chiar pe pârtii ”.

In primul rând, șoferii care călătoresc spre zona montană, trebuie să informeze despre starea drumurilor și accesul în zonă, iar autovehicolele trebuie să fie echipate pentru iarnă: anvelope de iarnă, lanțuri, lopeți, cablu de tracțiune.

Cristina Corocan