Romano-catolicii au marcat în ajun de Bobotează ritualul sfinţirii apei

Credincioșii romano-catolici din Reşiţa au participat în seara zilei de joi, 5 ianuarie la sfințirea apei care a avut loc la cele două biserici din municipiul de pe Bârzava.

Părintele paroh Joszef Csaba Pal – Arhidiaconul Banatului montan a precizat că, în fiecare an în ajun de Bobotează, după săvârșirea Liturghiei, în fața Sacristiei Bisericii, preotul alături de credincioși participă la acest ritual care amintește de botezul lui Cristos în apa Iordanului.

Slujba de sfințire se săvârșește în 3 limbi de expresie din Banatul de Munte ( n.r. română, germană și maghiară), după care credincioșii pot lua acasă apă sfințită cu care fac semnul crucii pentru liniștea și bunăstarea casei, dar şi a animalelor din gospodării:

Biserica Romano-Catolicã sărbătorește Epifania Domnului, ce aminteste de vizita celor trei magi la Pruncul Iisus. În limbaj teologic, Botezul Mântuitorului poartã si denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”. De aceea, ambele biserici, catolică și ortodoxă sãrbãtoresc pe data de 6 ianuarie recunoasterea lui Iisus ca Mesia.

Tot în această perioadă la credincioşii catolici se sfinţesc casele, după obicei.

Mâine și credincioșii ortodocși vor participa la slujba de sfințire a apei. În toate bisericile romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe se celebrează Botezul Domnului în fiecare an pe data de 6 ianuarie.  (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles