Siguranţa NU e un joc de noroc! Atenţie la coşurile de fum!

98

Cele mai multe intervenţii ale pompierilor sunt în această perioadă la incendii cauzate de defecţiuni ale mijloacelor de încălzire. Statisticile arată că un număr semnificativ de incendii este determinat de întreținerea necorespunzătoare a sobelor și coșurilor de fum, precum și de folosirea de aparate ori mijloace de încălzire defecte sau improvizate. Aseară, s-a aprins un coş de fum pe strada Poiana Golului din Reşiţa şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor. Din cauza jarului căzut din sobă s-a aprins o anexă la Lugoj, iar la Toager a ars acoperişul unei case. Colonelul Corina Braje de la ISU Semenic ne reaminteşte că trebuie să fim foarte atenţi:

„Din fericire, incendiile au fost soldate numai cu pagube materiale, însă, acestea pot fi soldate și cu pierderi de vieți omenești. În vederea protejării vieţii şi bunurilor de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetăţenilor să acorde mai multă atenţie și să respecte următoarele reguli de prevenire a incendiilor: – asigurarea izolării termice a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora; – verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; – coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; – coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea); – se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupraveghate”.

De la începutul anului, în judeţele din vestul ţării au avut loc mai multe incendii la gospodării, tocmai pentru că oamenii nu au ţinut cont de aceste minime măsuri de prevenire.

(Sebastian Dragomir)