Achiziţia bradului de Crăciun trebuie făcută în mod legal!

97

Decorarea bradului este una dintre cele mai iubite tradiţii din sezonul rece, însă puţine persoane respectă data la care ar trebui făcut acest obicei. Oamenii îşi aleg momentul potrivit în funcţie de timpul lor liber şi dacă apare vreo ocazie specială în familie. Însă, bradul ar trebui împodobit în Ajunul Crăciunului, respectiv în seara de 24 decembrie. Oricum ar fi, trebuie să îl procurăm, dar fără a încălca legea.

Amenzi cuprinse între 5 şi 10 mii de lei riscă persoanele care transportă pomi de Crăciun, fără a avea documente de însoţire. Poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigarea a Criminalității Economice, Serviciului Poliţiei Rutiere şi specialişti din cadrul Gărzii Forestiere și Direcției Silvice Caraş-Severin au organizat în această lună acţiuni, pe raza judeţului, în vederea prevenirii şi combaterii faptelor ilegale în legătură cu transportul, prelucrarea-comercializarea materialelor lemnoase şi a pomilor de Crăciun.

„În cadrul activităților, oamenii legii vor intensifica acţiunile de control şi patrulare în zonele şi traseele vulnerabile, pe drumurile forestiere şi publice, în pieţe, târguri și oboare, în vederea depistării persoanelor care desfăşoară activităţi ilegale privind tăierea, transportul şi comercializarea materialului lemnos şi a pomilor de Crăciun”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, Cecilia Dăneţ:

Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare). În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal. Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun este sancționată contravențional de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, de asemenea este dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

Până în prezent, în Caraş-Severin au fost confiscaţi 41 de brazi şi 68 de kg de cetină.

(Sebastian Dragomir)