Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu până la 10% în următoarea perioadă, pe fondul creşterii cotaţiilor ţiţeiului, în urma înţelegerii membrilor OPEC, şi al evoluţiei cursului de schimb leu/dolar.

Şoferii români ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar când fac plinul rezervorului. Creşterea cotaţiilor ţiţeiului, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent prima sa reducere a producţiei din ultimii opt ani, şi evoluţia cursului de schimb leu/dolar, aflat la cote maxime, ar putea determina scumpirea carburanţilor în România, în următoarea perioadă.

În condiţiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe baril, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, preţul benzinei şi al motorinei comercializate în România ar putea creşte în perioada următoare cu 8-10%, potrivit calculelor Profit.ro.  Situaţia ar putea fi similară celei din 2011, când preţul petrolului a crescut cu 31,1%, iar preţul carburanţilor la pompă s-a majorat în România cu 12,8%, deci la o treime din creşterea netă a preţului ţiţeiului, notează adevarul.ro

sursa foto: arhiva