Problema şoferilor care parchează intenţionat pe locurile destinate persoanelor cu handicap pare că nu are rezolvare în municipiul Reşiţa. Pe unii, nici bunul simţ şi nici frica de amendă, nu-i împiedică să blocheze aceste parcări, spre disperarea celor cărora le sunt destinate. Astfel, poliţiştii locali monitorizează zonele în care se află locuri de parcare pentru persoanele cu handicap, iar cei care nu respectă prevederile legale vor fi sancţionaţi contravenţional cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

parcare-handicapati-7

Cei care trebuie cu adevărat să benefiecieze de aceste locuri speciale spun că sunt puţine ocaziile în care le găsesc libere. „Cu greu găsim locuri în parcare, sunt mai handicapaţi decât noi, handicapaţii, acesta este dreptul nostru, câştigat cu greu“, spune o persoană cu dizabilităţi .

Autorizaţia pentru un astfel de loc se dă numai pentru gradele de handicap I şi II ceea ce înseamnă membre amputate, afecţiuni oncologice sau persoane care au suferit un transplant. Adică oameni pentru care câţiva metri parcurşi până la destinaţie sunt extrem de importanţi din cauza efortului pe care trebuie să îl depună.

parcare-handicapati-9Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.

Copiii  şi adulţii sunt cei mai grav afectaţi de această discriminare. Ei nu înţeleg faptul că sunt diferiţi de majoritatea populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vârsta lor, înţeleg mai greu şi se pot exprima mai greu. Pentru ai ajuta pe ei, dar şi pe adulţii cu probleme, autorităţile şi ONG-urile au demarat zeci de proiecte de sensibilizare.

Daiana Roşca